latinica  ћирилица
27/04/2022 |  15:56 ⇒ 15:58 | Аутор: СРНА

Брнабић: Регионалном сарадњом и економским развојем ка бољој будућности

Предсједник Владе Србије Ана Брнабић рекла је данас на завршном панелу на "Јахорина економском форуму" да је "Отворени Балкан" огромна шанса за све државе у региону, не само за Србију, Сјеверну Македонију и Албанију, те да та иницијатива младима нуди бољу будућност.
Јахорина: Цвијановић, Вишковић и Брнабић - Фото: РТРС
Јахорина: Цвијановић, Вишковић и БрнабићФото: РТРС

Брнабићева је оцијенила да се овај форум из године у годину одржава у све сложенијој економско-политичкој ситуацији, али да то на смета све бољој привредној сарадњи Србије и Републике Српске.

- Са Републиком Српском, Србија биљежи извоз у прошлој години од 1,56 милијарди евра, увоз је био 780 милиона КМ, тако да је упупна спољнотрговинска размјена износила 2,34 милијарди евра - навела је Брнабићева.

Према њеним ријечима, у 2021. години удио извоза из Србије ка ЕУ био је око 65 одсто, највећи до сада, а у региону и ЦЕФТИ око 17 одсто, док је највећи регионални партнер била БиХ са 7,2 одсто.

Према њеним ријечима, "Отворени Балкан" је огромна шанса за све државе у региону, не само за Србију, Сјеверну Македонију и Албанију.

Ако би се све те државе укључиле у ову иницијативу, каже она, дошло би до повећања БДП-а у региону за око седам одсто.

Она је истакла да млади у региону заслужују много бољи живот, образовање, здравствену заштиту, бизнис, а то им управо нуди "Отворени Балкан".

С тим у вези, Брнабићева је за јуни најавила потписивање споразума о електронском идентитету грађана унутар "Отвореног Балкана".

"Отворени Балкан"  није институт замјене за чланство у ЕУ", нагласила је премијер Србије, која је изразила задовољство учешћем на "Јахорина економском форуму".

Учесници завршног панела "Регионална сарадња и економски развој" размијенили су своја мишљења и ставове и о многим другим социолошко-економско-политичким темама.

На дводневном "Јахорина економском форуму" главна тема на 14 панела била је "Глобални економски изазови и прилике", док су кроз расправе биле заступљене и регионалне теме као што су "Отворени Балкан", регионална сарадња, као и јачање конкурентности локалних заједница и локалне економије.

"Јахорина економски форум 2022" одржан је под покровитељством предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић и уз помоћ Владе Српске и Савјета министара, а окупио је око 550 учесника из десетак европских земаља.

Организатор скупа Горан Рачић најавио је да ће закључци са форума бити објављени за неколико дана.