latinica  ћирилица
02/05/2022 |  16:56 ⇒ 17:30 | Аутор: СРНА

Шамац: Обиљежено 30 година од формирања специјалног батаљона Друге посавске бригаде

У оквиру обиљежавања дана Друге посавске бригаде, који ће бити организован 17. маја у Шамцу, данас је у Обудовцу обиљежено 30 година од формирања специјалног батаљона ове бригаде.
Шамац: Обиљежавање 30 година од формирања специјалног батаљона - Фото: СРНА
Шамац: Обиљежавање 30 година од формирања специјалног батаљонаФото: СРНА

Обиљежавање је почело изношењем ратне заставе представника батаљона, парастосом и сјећањем на погинуле борце, а организатор је била Општинска борачка организација Шамац.

Предсједник Општинске Борачке организације Шамац Радован Зорановић рекао је да данас обиљежавају Дан специјалног батаљона, јединице која је формирана у саставу 17. тактичке групе због потребе постојања маневарске јединице како би могла да у то иде на било који дио зоне одговорности тактичке групе.

- Јединица је формирана 1992. године из састава тадашњег батаљона југословенске армије и једини услов јединице је био да сви припадници буду млађег годишта и да буду добровољци. Први дан из обудовачке чете пријавило се 109 припадника да би им се у наредним данима прикључили припадници из других јединица са подручја општине Шамац, Црквина, Слатина и други, те Пелагићево и Доњи Жабар - каже Зорановић.

Фото: СРНА

Он је напоменуо да је основни проблем што је кроз јединицу прошло око 500 припадника, али немају документацију, јер то није биљежено.

- Данашње дружење ће нам послужити да комплетирамо спискове, да дођемо до што приближнијег броја припадника те јединице како би сутра могли унијети у наше књиге да остане писани траг - каже Зорановић, подсјећајући да је јединица имала 64 погинула и до данас 85 умрлих.

Он је напоменуо да су поред тога што су бранили Посавину учествовали на ратиштима цијеле Републике Српске.

Милан Николић из Обудовца који је био командир прве чете Специјалног батаљона из Обудовца, каже да се 1992. године указала потреба за формирањем интервентне специјалне јединице на овом подручју која је имала улогу да очува ове српске територије и народ на подручју Посавине од Гаревца до Горица, јер је тај бастион српског народа био у једном времену у окружењу.

- Ова јединица је дала свој велики допринос да то сачувамо - каже Николић.

Зоран Божановић, командир слатинске треће чете. истиче да сама ријеч да је прошло 30 година много говори.

- Свега је било. Било је тешко и изазовно вријеме, нисмо ни знали у шта се упуштамо. Већина нас били су породични људи, оставили смо иза себе малу дјецу која су, углавном, била у избјеглиштву. Овај велики број присутних бораца данас све говори. Ја сам срећан што нас је остало оволико да можемо да се окупимо, да се видимо, а кроз шта смо пролазили нису биле нимало лаке ситуације. Велика је ствар да смо на окупу - каже Божановић.

Специјалном батаљону данас се обратио начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић који каже да је ово врло значајан дан за Обудовац, општину Шамац и цијело подручје Посавине.

Он додаје да је прошло 30 година од момента када је прва јединица стала у одбрану српског народа овдје у Посавини те да, послије 30 година, види велики број припадника специјалног батаљона само једног дијела Друге посавске бригаде која данас обиљежава свој дан.

- Видим храброст, понос и видим, у овим млађим генерацијама, једно потпуно разумијевање свега онога што се у отаџбинском рату 1992. до 1995. године дешавало. Велику захвалност дугујемо свима, укључујући и моју генерацију, зато што смо данас слободан народ на слободној српској територији, наравно живећи са свим осталим народима - рекао је он.

Милићевић каже да за то могу захвалити овим људима, за које је рекао да су најбољи од најбољих и да је ова јединица дала снажан допринос, не само одбрани Посавине и српских територија, него и на другим ратиштима широм Републике Српске.

Он је позвао све да 17. маја дођу у Шамац и заједно са Борачком организацијом и општином Шамац прославе 30 година Друге посавске бригаде.

Локални свештеници из Обудовца служили су парастос крај централног споменика Обудовца за 44 погинула борца и 33 цивилне жртве одбрамбено-отаџбинског рата, те су прислужене сијеће и положени вијенци.