latinica  ћирилица
06/05/2022 |  15:56 ⇒ 16:59 | Аутор: РТРС

Лукић: Шмитов извјештај дио шире међународне кампање

Укидање начела, елиминисање виталног интереса конститутивних народа и ентитета, као и конфедералног начела значило би рушење свих вриједности на којима је заснован мир у БиХ, сматра професор уставног права Радомир Лукић.
Радомир Лукић - Фото: РТРС
Радомир ЛукићФото: РТРС

Истиче да су управо такви покушаји, како бошњачких политичара, тако и дијела међународне заједнице, извор свих проблема у БиХ, а не настојања Републике Српске да оствари своја легитимна, уставна права.

- Република Српска треба мир, њене надлежности, њој не требају странци који ће јој то отимати, њој не требају лажи да је она ратоборно расположена и не треба нико ко ће од ње чинити ратног хушкача, када она то није није - нагласио је Лукић.

Управо је извјештај Кристијана Шмита о стању у БиХ, који ће бити представљен Савјету безбједности, дио шире међународне кампање којом се покушава приказати да је у БиХ предратно стање, за шта се окривљује Српска, каже Лукић.

- Они стално инсистирају на тзв. владавини права и правној држави, али увијек изнова представљају стандарде за правну државу, који су данас другачији него јуче, који су сутра другачији него данас, тако да их никада не можете ухватити - рекао је Лукић.