latinica  ћирилица
11/05/2022 |  17:04 ⇒ 19:31 | Аутор: СРНА

Шмит: Инсистирање на оригиналном Дејтону - непоштовање Устава (ВИДЕО)

Њемачки дипломата Кристијан Шмит сматра да, како каже, "фраза оригинални Дејтон, коју често користе у Републици Српској, открива непоштовање Устава".
Кристијан Шмит (Фото: United Nations) - Фото: Screenshot/YouTube
Кристијан Шмит (Фото: United Nations)Фото: Screenshot/YouTube

Шмит је на сједници Савјета безбједности о стању у БиХ рекао да промјене уставног поретка не могу се "чинити једнострано, него само кроз парламентарне одлуке".

Према његовим ријечима, одлуке Уставног суда БиХ и дејтонски принципи морају да се поштују.

Он је мишљења да, како каже, "пријетње уставном поретку у БиХ долазе из Републике Српске", али и опасни изазови из других дијелова земље.

Њемачки дипломата тврди да је више пута позивао на разговоре о уставном систему, али да није добио никакав одговор из Републике Српске, те да "Српска усваја законе који могу угрозити уставни основ БиХ".

- Ови покушаји могу бити заустављени уз помоћ међународне заједнице. Водећа партија у Републици Српској позива на мирно раздруживање у БиХ и законски дефинише Републику Српску као независну унутар дејтонске БиХ - рекао је Шмит, тврдећи да је мирно раздруживање немогуће на Западном Балкану.

Током Шмитовог представљања извјештаја о стању у БиХ представници Руске Федерације и Кине поновили су да је нелегални високи представник.

Пренос сједнице Савјета безбједности УН можете гледати ОВДЈЕ.