latinica  ћирилица
11/05/2022 |  18:20 ⇒ 21:00 | Аутор: РТРС

Тегелтија: И поред опструкција упознао сам амбасадоре са стварним стањем у БиХ (ВИДЕО)

И поред свих опструкција бошњачког политичког корпуса и Свена Алкалаја из Мисије БиХ при УН-у, предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија успио је да са стварним стањем у БиХ упозна амбасадоре сталних чланица Савјета безбједности - САД, Француске, Британије, Русије, Кине и УН, које је достављено сваком од њих.
Зоран Тегелтија - Фото: РТРС
Зоран ТегелтијаФото: РТРС

У писму је амбасадоре упознао да је у Сарајеву учињено све да се спријечи његово обраћање пред овом свјетском институцијом.

Дао је осврт на ситуацију у БиХ и шта би требало учинити ако се жели да БиХ крене напријед.

Тегелтијино писмо ушло је у званични записник Савјета безбједности УН.

Сав апсурд нефункционисања БиХ виђен је у Њујорку гдје је амбасадор Мисије БиХ Свен Алкалај лобирао да се умјесто званично именованог предсједавајућег Савјета министара БиХ обрати страни држављанин.

Уз сву опструкцију да Зоран Тегелтија буде спријечен да се обрати, преко писма упућеног амбасадорима, чула се и српска страна. Тегелтија је у писму подсјетио да је због сједнице Савјета безбједности УН промијенио раније планиране обавезе да би пред овом свјетском институцијом изнио виђење ситуације у БиХ.

Пренио им је да су у Сарајеву бошњачки политичари и поједини представници међународне заједнице све учинили како би га у томе спријечили.

Ово писмо је, каже остало једини начин да реално представи ситуацију у БиХ: "Ваши представници у БиХ вама достављају једностране информације и приказ стања у БиХ. Ово је мој покушај да то стање реално представим и спријечим једнострано информисање чланова Савјета безбједности УН о стању у БиХ. Оно што је очигледно, то је да неки сматрају да мени, предсједавајућем Савјета министара БиХ, не треба дозволити да изнесем ставове и позиције у међународним институцијама и организацијама, можда и због тога, јер сам Србин који долази из Републике Српске."

Тегелтија у писму наводи да је потпуно привржен досљедном поштовању и провођењу Дејтонског споразума, што укључује посвећеност суверенитету, територијалном интегритету и уставном поретку БиХ.

Истиче и опредијељеност за европске интеграције кроз механизам координације. Тврдње да Република Српска планира де јуре или де факто сецесију од БиХ, упозорава, представљају лажну пропаганду: "Мир и стабилност у БиХ апсолутно нису угрожени. Истовремено, сматрамо да се ни на који начин не може правити паралела између Украјине и БиХ, те је било какво стављање у контекст ситуације у Украјини и БиХ за нас апсолутно неприхватљиво и недопустиво."

У писму наводи и опредијељеност за поштовање територијалног интегритета Украјине и да једна мала и умногоме зависна земља као што је БиХ треба задржати неутралан став према овој кризи.

Указао је да Извјештај о БиХ подноси њемачи политичар чија улога није одобрена одлуком Савјета безбједности.

Тај извјештај ОХР-а у Сарајеву је, сматра ,тенденциозан и написан под снажним утицајем бошњачких политичара: "Ни на који начин не описује реално и објективно стање у БиХ и поново таргетира Србе и Хрвате као искључиве кривце за тренутну политичку кризу, те у том свјетлу и видим овако брзу реакцију бошњачких политичара да спријече моје обраћање на сједници."

Тегелтија је изразио и забринутост за будућност БиХ, а главни разлог је недостатак унутрашњег консензуса.

Упозорава да су одређене институције БиХ стављене у службу и у функцију испуњавања интереса и политике само једног народа, као што су ЦИК и Уставни суд: "Владе појединих земаља доносе погрешне одлуке на бази нетачних и некомплетних информација које долазе од представника појединих међународних инстиуција и само једне стране из БиХ. Ови извјештаји се користе да би се осудили појединци у БиХ, пријетило санкцијама и вршио притисак."

На крају писма Тегелтија истиче да је једино дијалог у оквиру Дејтонског споразума начин да се обезбиједи стабилност и напредак земље.

Напомиње да се не смије дозволити да се било ко осјећа угроженим од стране другог, ако желимо да ова БиХ успије.