latinica  ћирилица
11/05/2022 |  20:26 ⇒ 21:24 | Аутор: РТРС

Свечана академија поводом обиљежавања 30 година од формирања ВРС (ФОТО)

Свечана академија поводом обиљежавања 30 година од формирања Војске Републике Српске почела је вечерас у Културном центру Бански двор у Бањалуци.
Свечана академија - Дан Војске Републике Српске - Фото: РТРС
Свечана академија - Дан Војске Републике СрпскеФото: РТРС

Свечаној академији присуствују предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, премијер Радован Вишковић, министри у Влади, делегација Народне скупштине Републике Српске, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић, представници Трећег пјешадијског (Република Српска) пука, градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић, као и личности из јавног живота и многобројни грађани.

Свечана академија - Дан Војске Републике Српске (Фото: РТРС)

Парастосом и полагањем цвијећа, те централном свечаношћу у касарни "Козара" сутра ће у Бањалуци бити обиљежено 30 година од формирања Војске Републике Српске и 17 година постојања Трећег пјешадијског (Република Српска) пука.

Скупштина српског народа у БиХ на засједању у Бањалуци 12. маја 1992. године донијела је одлуку о формирању Војске Републике Српске, која је постојала од 12. маја 1992. до 1. јануара 2006. године, након чега је ушла у састав Оружаних снага БиХ.

Цвијановић и Вишковић - Свечана академија (Фото: РТРС)

Кроз Војску Републике Српске прошло је 210.000 бораца, а 23.801 њен припадник положио је живот у Одбрамбено-отаџбинском рату за одбрану Српске.