latinica  ћирилица
11/05/2022 |  21:38 ⇒ 22:10 | Аутор: СРНА

Патријарх Порфирије: Диван је Бог у вама вечерас сабраним

Његова светост патријарх српски Порфирије поручио је вечерас из манастира Острог да се у савременом свијету много говори о миру, о љубави, али се производи оруђе које сије немир и производи рат, па је, стога, потребна молитва и покајање пред моштима Светог Василија Острошког.
Патријарх српски Порфирије - Фото: СРНА
Патријарх српски ПорфиријеФото: СРНА

- Овдје смо зато да свима опростимо све и да молимо Светог Василија да нам помогне, да нестане мржње из наше душе - рекао је патријарх Порфирије након вечерње службе са петохљебницом у обраћању вјерницима.

Он је истакао да су се вечерас у овај манастир сабрали вјерници са свих страна - из читаве Црне Горе, Републике Српске, БиХ, Србије и других земаља, јер знају да је светост оно што је потребно и њима и модерном човјеку.

- Молитва је оно што је неопходно да бисмо били живи, јер ту и такву молитву чује Свети Василије Острошки. Ми овдје сабрани можемо утицати на мир, на милосрђе у читавом свијету више молитвом Светом Василију Острошком неголи било којим другим активностима - истакао је патријарх Порфирије.

Патријарх је поручио вјерницима да су сви сабрани у души Светог Василија, светитеља вјере и смирења, светитеља који чује њихове молитве и прије него што их изговоре.

- Диван је Бог у вама вечерас сабранима! Сви дишемо једном душом и сви вечерас сабрани смо у једној мисли, молитви, у срцу, у души Светог Василија Острошког - рекао је патријарх Порфирије и додао да је ово велики светитељ Божији, јер је послушао ријеч Божију што га је носило кроз сва искушења.

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије је као домаћин подсјетио да се ове године обиљежава 350 година од упокојења Светог Василија Острошког и захвалио патријарху Порфирију што је дошао у манастир Острог путевима Светог Василија и Светог Саве, од Милешеве, Тврдоша до Острога.

Вечерњој молитви петохљебници под ведрим небом је присуствовало на хиљада вјерника из свих крајева региона Балкана, Европе и свијета.