latinica  ћирилица
12/05/2022 |  07:41 ⇒ 11:22 | Аутор: СРНА

Вучић: Београд ће реаговати на захтјев Приштине за чланство у Савјет Европе

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да ће Приштина данас поднијети захтјев за чланство у Савјет Европе, што, како је оцијенио, представља кршење свих међународних норми и најавио да ће Београд на то политички реаговати.
Александар Вучић (Фото: buducnostsrbijeav) - Фото: Instagram
Александар Вучић (Фото: buducnostsrbijeav)Фото: Instagram

Вучић каже да је то на синоћној радној вечери за лидере Западног Балкана у Бриселу потврдила министар у приштинској влади Доника Гервала-Шварц, истичући да је ријеч о кршењу свих принципа међународног јавног права и норми из појединих споразума од резолуције Савјета безбједности УН 1244 до Вашингтонског споразума.

- Постало је бесмислено да говоримо да им више од 3.210 дана не пада на памет, не да примене, већ и да разговарају о Заједници српских општина - рекао је Вучић новинарима у Бриселу.

Он каже да Србији предстоји веома тежак период и додатне турбуленције.

- Приштина мисли да украјинску ситуацију користи, оптужујући Србија за продужену руку Русије и добије много више него на шта је рачунала раније, представљајући себе као великог борца против руског утицаја - рекао је Вучић.

Он је додао да ће у наредних 36 сати бити заказана сједница Савјета за националну безбједност.

- Почећемо политички да реагујемо и то је наш однос. Ако неко мисли да може да нас уцењује и да притисцима сломи Србију, неће иће тако лако како сте замислили - рекао је Вучић.

Он каже да Србија нема много тога у својим рукама, али да ће се борити на међународној сцени за даље повлачење признања Косова.

На питање новинара да ли му је неко из ЕУ рекао да ће Украјина можда добити статус кандидата по принципу кипарског модела, док у случају Србрије то нису дозвољавали ни да се помене, Вучић је рекао да се данас у свијету јасно види да једини принцип који важи да нема принципа.

- Бесмислено је причати о принципима. Морамо у Србији да разумемо да је важно да се држимо морала у доношењу одлука, али да мислимо да ћемо због тога да победимо - не. До сада се показало да гола сила и кршење принципа имају предност у односу на поштовање права и норми међународног јавног права - рекао је Вучић.

Он је истакао да је за Србију убрзање европског пута стратешки циљ, а да не може да говори у име ЕУ о њиховом расположењу.

Вучић је навео да очекује да много тога буде разјашњено до великог самита о Западног Балкану 23. јуна гдје ће француски предсједник Мануел Макрон "преузети велику одговрност на себе".

Он је указао да Србија нема гдје друго да иде осим ка Европи, али чувајући своје националне интересе.