latinica  ћирилица
12/05/2022 |  08:59 ⇒ 09:04 | Аутор: РТРС

Међународни дан медицинских сестара и техничара

Ове године Дан медицински сестара и техничара обиљежава се под слоганом "Улагање у сестринство и поштовање за осигурање глобалог здравља"
Живана Вуковић Костић - Фото: РТРС
Живана Вуковић КостићФото: РТРС

Данас медицинске сестре и техничари представљају професију са јасним мјестом у здравственом систему. Међутим, гостујући у "Разбудилнику" Радија Републике Српске, Живана Вуковић Костић, предсједница Удружења медицинских сестара, техничара и бабица Републике Српске, истакла је да треба системски подијелити медицниске сестре према њиховим компенецијама и степену образовања, те их на основу тога распоређивати на одговарајућа радна мјеста, па и плаћати.

- Имамо сада модерне болнице и обновљене домове здравља, али најважнији ресурс су људи! Нама доста младих, али и људи са стажом, који су у нашем здравству провели и по петнаест, двадесет година, одлази у инострантсво, што је потажавајуће. Они најчешеће одлазе због остваривања права на бољу пензију, због препознавања и признавања њиховог рада - рекла је Живана Вуковић Костић.

У више градова Српске данас ће бити одржане акције мјерења шећера у крви, крвог притиска, али дружење са грађанима у циљу промоциеј здравља.

Она је најавила одржавање 5. Конгреса и 20. симпозијума медицинских сестара, техничара и бабица, са међународним учешћем, под слоганом "Можда ће бити и љепших времена, али ово је наше!".

Конгрес и симпозијум ће бити одржани од 2. до 5. јуна у Бањалуци.