latinica  ћирилица
12/05/2022 |  11:40 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

СПЦ прославља Светог Василија Острошког; У Мркоњићима служена литургија (ФОТО/ВИДЕО)

Његово преосвештенство владика диселдорфски и њемачки Григорије рекао је данас у Мркоњићима код Требиња да је Свети Василије Острошки најмилији српски светитељ, свједок Васкрсења Христовог, утјеха народу, његово прибјежиште, учитељ и исцјелитељ.
Мркоњићи код Требиња - Фото: РТРС
Мркоњићи код ТребињаФото: РТРС

Владика Григорије је навео да Господ више од 350 година шаље кроз Светог Василија утјеху, вјеру и наду, али и оно што је најважније, учи људе љубави.

Фото: РТРС

Он је додао да је све то свједочанство онога за чиме свака жива душа жуди, за непрестаном снагом, животом и неограниченом љубављу.

У Духовном центру у Мркоњићима Свету архијерејску литургију служили су епископ Григорије и епископ западноамерички Максим. Литургији је присуствовао велики број вјерника пристиглих из свих крајева Херцеговине.

Фото: РТРС

Патријарх српски Порфирије служио је Свету архијерејску литургију у манастиру Острог, а вечерас ће предводити литију у Никшићу.

Српска православна црква данас прославља Светог Василија Острошког, чије се мошти као велика светиња чувају у манастиру Острог, у Црној Гори, и мјесто су ходочашћа за вјернике свих религија.