latinica  ћирилица
12/05/2022 |  12:21 ⇒ 14:00 | Аутор: РТРС

Хиљаде вјерника под Острогом (ФОТО)

Након двије године короне, поново иста слика под острошким стијенама – на хиљаде вјерника из Црне Горе, региона, али и шире, слило се да прослави празник Светог Василија Острошког.
Вјерници на Острогу - Фото: СРНА
Вјерници на ОстрогуФото: СРНА

Након архијерејске литургије вјерницима се обратио патријарх Српске православне црке Порфирије који је рекао да Острог походе и моштима Светог Василија прилазе људи из читавог свијета тражећи утјеху, подршку, помоћ и исцјељења од разних болести и проблема.

- И свако ко је дошао, дошао је на један начин, а отишао је одавде другачији. Свакоме се нешто десило суштински, тако да то што се десило нити може да разумије, а камоли да изнесе и објасни било коме - рекао је патријарх.

Како је рекао, "јасно нам је да нисмо само људи који су створени за материјални живот, да нисмо само месо, крв, да нисмо само материја".

Како преносе подгоричке "Вијести", Митрополит црногорско-приморски Јоаникије нагласио је да прошле године, када је било 350 година од смрти Светог Василија нису могли да обиљеже овај јубилеј, због чега су га пормјерили за ову годину.

Он се захвалио патријарху на присуству овој свечаности и казао да ријеке народа, дању и ноћу, и не само за празник Светог Василија, свједоче о његовој светости и његовом благодатном присуству међу нама.

Архијерејска литургија на Острогу (Фото: Срна)

- Да заблагодаримо Богу који нам је дао таквог светитеља који се може назвати новим Светим Савом јер је ишао његовим стопама, а треба се присјетитити управо у оном времену када су спаљене мошти Светог Саве, тада је дошао на овај свијет Свети Василије Острошки и нешто касније посатао архијереј. Велика је служба коју је он служио и велика жртва коју је поднио. Зато га је Бог обдарио, али преко њега и све нас који њему приступамо - рекао је Јоаникије.

Плато испред цкрве преплављен је шаторима, врећама за спавање и ћебадима оних који су пјешке, аутобусима или аутомобилима, дошли ноћ прије да присуствују поноћном празничном бденију.

Како је пренијела Срна, Митрополит Нектарије је у свом обраћању истакао да је са задовољством примио позив да учествује у данашњој великој радости празника Светога Василија, који је светитељ васељенскога карактера.

Митрополит Нектарије је рекао да му посебну радост чини што је данас саслуживао Његовој светости патријарху Порфирију кога познаје од давнина и према њему има велику љубав.

- Посебно се осјећам јуче и данас видјевши оволико народа, посебно омладине, нашу златну дјецу, која одају почаст овом великом светитељу - рекао је митрополит Нектарије.

Патријарх српски Порфирије вечерас ће у 18.00 часова улицама Никшића предводити традиционалну Световасилијевску литију.