latinica  ћирилица
12/05/2022 |  12:23 ⇒ 13:21 | Аутор: РТРС

Усвојен Нацрт Закона о измјенама и допунама Закона о туризму

Влада Републике Српске усвојила је данас на 169. сједници у Бањалуци Нацрт Закона о измјенама и допунама Закона о туризму, којим се прописује поступак додјеле туристичких ваучера у Српској, саопштено је из Бироа за односе с јавношћу Владе Српске.
Сједница Владе Републике Српске (фото: Влада Српске) -
Сједница Владе Републике Српске (фото: Влада Српске)

Измјенама овог закона обезбјеђује се правни основ за додатни подстицај туристичкој привреди и грађанима Српске, а који су у претходном периоду реализовани као мјера Компензационог фонда, наводи се у саопштењу.

Нацртом закона смањују се и формалности у поступку издавања лиценце за обављање послова туристичке агенције, усаглашава садржај Стратегије развоја туризма Српске са системским прописима у области стратешког планирања и предвиђа основ Министарству трговине и туризма за давање сагласности на стандарде одрживог туризма.

Влада Републике Српске донијела је и Одлуку о давању сагласности на план утрошка средстава Министарству привреде и предузетништва на име подстицаја за повећање плате радника у износу од 3.000.000,00 КМ, наводи се у саопштењу.

Наведена средства су намијењена за исплату подстицаја за повећање плата радника привредним субјектима који су у току 2021. године извршили повећање у складу са Законом о подстицајима у привреди Српске и Правилником о поступку додјеле подстицаја за повећање плате радника.

Влада Српске усвојила је Извјештај о раду Компензационог фонда Републике Српске за период јануар - септембар 2021. године.

Према извјештају, за санацију и ублажавање штетних посљедица вируса корона у наведеном периоду издвојено је 87,5 милиона КМ, наводи се у саопштењу.

Циљ оснивања овог фонда је санирање посљедица и потешкоћа насталих због пандемије вируса корона.

Остварује се пружањем директне подршке предузетницима и пословним субјектима у Српској који су претрпили или трпе штету усљед ширења заразне болести изазване вирусом корона, Заводу за запошљавање Српске субвенционисањем доприноса за незапосленост насталих усљед ширења заразне болести изазване вирусом корона, здравственом сектору Српске за покриће трошкова насталих усљед ширења заразне болести изазване вирусом корона, као и запосленим у јавном сектору у Српској који су обављали послове под посебно отежаним условима рада насталим усљед ширења заразне болести изазване вирусом корона.