latinica  ћирилица
12/05/2022 |  12:58 ⇒ 14:45 | Аутор: СРНА

До краја године значајни резултати у реструктурисању Жељезница Српске

До краја године могли би се очекивати значајни резулати у вези са реструктурирањем Жељезница Републике Српске, које су данас прославиле крсну славу Светог Василија Острошког.
Жељезнице Републике Српске - Фото: РТРС
Жељезнице Републике СрпскеФото: РТРС

Жељезнице Српске уједно су обиљежиле и три деценије постојања и рада, под слоганом "Наших првих 30 година".

Процес реструктурирања Жељезница Српске успорен је у протекле двије године због пандемије. Конверзију дуга у капитал, примјена нове систематизације као прелазно рјешење, уговори о финансирању жељезничке инфраструктуре и суфинансирања путничког саобраћаја, предуслови су за формирање холдинг предузећа.

Генерални директор "Жељезница Републике Српске" Жељко Радић оцијенио је да је будућност компаније у њеној економској самоодрживости и да је у току завршна фаза њеног реструктурисања.

Као кључне елементе навео је конверзију дуга у капитал, примјену нове систематизације као прелазно ријешење, те најавио да се припремају основни елеметн уговора о финансирању жељезничке инфраструктуре и суфинансирања путничког саобраћаја, као предуслове за стварање холдинга и зависних предизећа који би требало да тржишно функционишу.

Жељезнице су обиљежиле 30 година постојања и рада. Синдикалци поносни на јубилеј, али не процесом реструктурирања.

Предсједник Самосталног синдиката одржавања шинских возила Горан Чамџић рекао је да је поносан на овај јубилеј, али да га радници дочекују са стрепњом за будућност својих радних мјеста, а најавио је и да ће тражити повећање плата да би се ублажио удар изазван инфлацијом.Улагањем у модернизацију пруге, из Жељезница намјеравају да врате број путника који се некада превозио возом. Жељезничко чвориште значајно је и за град.

Замјеник градоначелника Добоја Славко Ковачевић указао је на значај овог предузећа за Добој, који је саобраћајни чвор Српске и БиХ.

Служен је парастос и положени вијенци за око 300 жељезничара који су погинули у посљедњем рату.