latinica  ћирилица
12/05/2022 |  13:52 ⇒ 14:19 | Аутор: РТРС

30 година постојања Жељезница; Радио Српске са Управом и радницима (ФОТО)

Жељезнице Републике Српске, које су основане 1992. године, са сједиштем у Бањалуци, данас обиљежавају свој Дан и крсну славу – Светог Василија Острошког.
Жељко Радић, генерални директор ЖРС - Фото: РТРС
Жељко Радић, генерални директор ЖРСФото: РТРС

Од 1996. године сједиште комапније је у Добоју, познатом као граду жељезничара и значајном жељезничарском чвору. Поводом овог јубилеја, екипа нашег Радија из Добоја, испред Управе предузећа, реализовала је двочасовну емисију "Заједнички талас".

На перонима жељезничких станица Српске, сваког јутра прве су машиновође, а међу њима и Денис Суботић.

Каже да несреће на пругама нису честе. Памти двије, али са срећним крајем.

- Позив машиновође веома је одговоран. Ми смо, моје колеге и ја, први који долазимо ујутро на перон, прије путника. Ми смо ту, припремимо гарнитуру, спремимо све да воз може на вријеме кренути и да, у зимском периоду, буде угодно загријано, прича Суботић.

Жељезнички саобраћај у Републици Српској основан је са њеним настанком. Незаобилазан за напредак друштва, развија се већ три деценије, а циљ је овај саобраћај сачувати и будућим генерацијама. Жељезничку мрежу Републике Српске чини укупно 416 км пруга.

Возови у Српској током 2021. године превезли су нешто више од 60 хиљада путника, а у овој години тај број је повећан. Током једне године на пругама се превезе између четири и пет милиона тона роба, рекао је вршилац дужности генералног директора Жељезница Републике Српске, Жељко Радић.

Говорећи о значају жељезница, он је нагласио да би друмови бити претрпани да не постоји овај вид саобраћаја, а већина роба не би могла бити ни превезена.

- Обнаваљање инфраструктуре и нова возна средства омогућиће виши ниво квалитета услуга. То ће, посебно, омогућити да се повежемо са оновним коридорима - како са лукама на Јадранском мору, тако и са Средњом Европом, закључио је Радић.

Жељенице Српске успјешно представљају нашу Републику у међународном саобраћају, рекла је помоћница министра саобраћаја и веза, Весна Вожни.

Како би ово предузеће постало самоодрживо и модерно, у току је процес реструктурисања, у који је укључена и Влада Српске. У плану Владе су значајна улагања у инфраструктуру.

- Преговарамо сад за кредитна средства и подршку из грант средстава на коридору 5Ц, од Шамца до међуентитеске границе. Европска комисија нам из ИПА неповратних средстава пружа подршку у пројектовању правца Добој - Тузла - Зворник. Са кинеским партнерима преговарали смо о ремонту пруге од Бањалуке до Новог Града и даље према Хрватској - навела је Вожни.

Саговорници у нашој данашњој емисији "Заједнички талас", која се емитовала испред Управе Жељезница били су и представници Града Добоја, туристичке организације, као и ученици Основне школе "Вук Стефановић Караџић".