latinica  ћирилица
12/05/2022 |  16:57 ⇒ 17:02 | Аутор: СРНА

Кошарац: Туризам - кључна привредна грана за промоцију регионалне сарадње

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је данас у Тирани да туризам има велики друштвени, економски и политички значај, те да ова грана привреде може бити кључна за промовисање регионалне сарадње на западном Балкану.
Сташа Кошарац у Тирани - Фото: РТРС
Сташа Кошарац у ТираниФото: РТРС

Кошарац је у обраћању на министарској конференцији западног Балкана "Уклањање препрека за одрживи развој туризма" у организацији Савјета за регионалну сарадњу /РЦЦ/, рекао да је овај скуп прилика за афирмацију реузлтата туристичких радника у Републици Српској и Федерацији БиХ /ФБиХ/, као и адекватних политика надлежних ентитетских институција у овој области.

- Подаци говоре да је у 2021. години за 146 одсто повећан број туристичких посјета у односу на 2020. годину. То је најбољи показатељ адекватних политика надлежних институција у ревитализацији туристичког сектора након пандемије вируса корона", поручио је Кошарац.

Он је похвалио напоре надлежних ентитетских министарстава и влада Републике Српске и Федерације БиХ на санирању негативних посљедица пандемије, те оцијенио да су мјере попут финансирања одређених активности и додјеле ваучера дале видљиве резултате.

Кошарац је посебно истакао значај регионалног тржишта, повезивања и заједничког туристичког производа, при чему је констатовао да је неопходно из декларативне прећи на оперативну фазу и предузети конкретне мјере у корист грађана и туристичких радника свих земаља региона.

- Наша шанса је у стратешком приступу и развоју туризма, јер имамо завидне природне љепоте које су атрактивне како за домаће, тако и за стране туристе. Морамо уложити додатне напоре у њиховој промоцији, али и озбиљно се посветити да кроз регионалне иницијативе радимо на унапређењу инфраструктуре, која је предуслов за развој туризма - констатовао је Кошарац.

Према његовим ријечима, укидање наплате путарине на дионици која повезује Требиње и Херцег Нови добар је примјер заједничког рада на уклањању инфраструктурних баријера с циљем бољег повезивања и боље саобраћајне и путне комуникације.

Кошарац је оцијенио да институције морају пружити максималну подршку развоју туристичког сектора, при чему је као примјер позитивне праксе истакао стратешке инвестиције Владе Републике Српске у Олимпијски центар "Јахорина".

- То је конкретан примјер доброг односа и стратешког приступа институција Републике Српске развоју и унапређењу туристичких капацитета. Такође је важно поменути и значајне инвестиције људи из реалног сектора у туризам. Таквих примјера је много у Републици Српској и ФБиХ и што је најважније, имају одличне и успјешне резултате рада - навео је Кошарац.

Он је рекао да је у наредном периоду неопходно фокус ставити на привлачење страних инвестиција у домаћи сектор туризма.

- С тим у вези, сматрам да у периоду који је пред нама морамо радити на успостављању што већег броја интегрисаних граничних прелаза, како бисмо омогућили лакши и бржи проток људи, те смањили гужве на границама у току туристичке сезоне - истакао је Кошарац.

У делегацији са Кошарцем на данашњој конференцији били су присутни министар туризма и екологије ФБиХ Едита Ђапо и руководилац Сектора за промоцију туризма у Туристичкој организацији Републике Српске Марко Радић.