latinica  ћирилица
15/05/2022 |  10:12 ⇒ 14:03 | Аутор: РТРС

Сјећање на страдале припаднике ЈНА у Тузланској колони (ФОТО/ВИДЕО)

Породице страдалих, преживјели учесници "Тузланске колоне" и делегације из Републике Српске на Брчанској малти одали су помен страдалим припадницима ЈНА.
30 година Тузланске колоне, сјећање - Фото: РТРС
30 година Тузланске колоне, сјећањеФото: РТРС

Помену су присуствовали министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић, изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић, делегација Народне скупштине Републике Српске и директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић.

Из Бијељине су јутрос кренула три аутобуса, које је до Бањ Брда, до ентитетске границе пратила полиција Републике Српске, а одатле до Тузле припадници МУП-а Тузланског кантона.

Након мирне шетње и вјерског помена на Брчанској малти, учесници су се вратили у Бијељину.

У Бијељини ће на градском гробље Пучиле бити служен парастос и положени вијенци и цвијеће.

Муслиманске снаге су 15. маја 1992. године мучки напале колону ЈНА у Тузли која је, на основу претходно постигнутог договора, требало да напусти тузланску касарну.

У нападу из засједе убијена су 54 припадника ЈНА, 78 рањено, док су 44 припадника ЈНА заробљена, од којих су петорица касније убијена, а остали злостављани и мучени.

Нападнута је 92. моторизована бригада ЈНА, која се у договору са властима Тузле мирно повлачила из касарне "Хусинска буна".

"Тузланску колону", у којој је било 600 војника и њихових старјешина, те 200 моторних возила напали су припадници муслиманског МУП-а и Територијалне одбране, те "Зелених беретки".

Повезане вијести:

Милуновић: У Тузли погажени и међународно право и сви обичаји ратовања