latinica  ћирилица
15/05/2022 |  11:53 ⇒ 11:53 | Аутор: РТРС

Кампања МУП-а Српске "Оружје не штити, оружје убија" у циљу едуковања ученика

Министарство унутрашњих послова Републике Српске у сарадњи са УНДП-ом организује јавну кампању "Оружје не штити, оружје убија" чији је циљ да упозна дјецу школског узраста са потенцијалним опасностима које представља незаконита употреба оружја, као и руковање минско-експлозивним средствима.
МУП Српске - Фото: РТРС
МУП СрпскеФото: РТРС

У оквиру ове активности у периоду од 16. до 27. маја биће организована едукативна предавања за ученике основних и средњих школа широм Републике Српске, како би им се указало не само на опасности које оружје носи, већ и на примјере у нашој земљи који су нажалост завршили трагично. Ученици ће се такође упознати са процедурама које треба да користе у случају да неко у њиховом окружењу посједује илегално наоружање или пронађе минско-експлозивно средство.

Свједоци смо да смо само у прошлој години на подручју Републике Српске имали два случаја гдје је „игра“ са оружјем имала трагичне посљедице по нашу дјецу – у Дервенти је погинуо дјечак активирањем експлозивне направе, док је у Калиновику погинуо младић.

Ови случајеви су упозорење за све да се према оружју треба односити одговорно. Легално оружје треба држати на безбједном мјесту, што даље од дјеце, а у случају проналаска минско-експлозивног средства или другог илегалног наоружања одмах позвати и обавјестити најближу полицију станицу позивом на "122".