latinica  ћирилица
15/05/2022 |  17:44 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Обиљежено 27 година од формирања Деветог одреда Специјалне бригаде МУП-а (ВИДЕО)

У Фочи су ветерани Деветог одреда Специјалне бригаде МУП-а Републике Српске обиљежили 27 година од формирања овог одреда. Саборци из свих девет одреда присјетили су се бројних побједа у одбрани Републике Српске.
Фоча - обиљежавање - Фото: РТРС
Фоча - обиљежавањеФото: РТРС

Ветерани фочанског Деветог одреда Специјалне бригаде присјетили су се оснивања и одбрамбеног пута у вријеме најжешћих борби. Најупечатљивија сјећања су на битку за одбрану Српске на Трескавици и трновском ратишту, на којем су водили свакодневне борбе.

- Наш одред је био врло мобилан. Био је на требињком ратишту, трновском, највише смо се показали да смо се показали потребним на сарајевском ратишту враћајући пробијене линије - рекао је ветеран Деветог одреда Специјалне бригаде МУП-а Пајо Паприца

 Ветеранима Деветог одреда признања су сстигла од сабораца са којима су се борили на одбрани српског народа. Служен је и помен палима за слободу у Одбрамбено-отаџбинском рату.

- Девети одред формиран је нешто касније они су и раније постојали као јединице припојили су се бригади и за врло кратко вријеме у озбиљним биткама они су направили своје име које је вриједноо респекта то име је уграђено у темеље Републике Српске - истакао је пензионисани полицијски генерал Љубиша Боровчанин.

На споменик испред сједишта Полицијске управе Фоча представници одреда од Требиња до Приједора и делегације организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, Општине Фоча, Полицијске управе Специјалне антитерористичке јединице МУП-а Републике Српске положили су цвијеће и прислужили свијеће.