latinica  ћирилица
17/05/2022 |  18:08 ⇒ 19:55 | Аутор: РТРС

Из Европе поручују: Неутралност није у складу са европском будућношћу (ВИДЕО)

Европа искључива - неутралност није у складу са европском будућношћу. Након састанка шефова дипломатија у Бриселу, Жозеп Борељ позвао је земље Западног Балкана да Русији уведу санкције. Осим БиХ, и Србија је на листи земаља које то нису учиниле.
Брисел - Фото: РТРС
БриселФото: РТРС

Иако се од Београда ултимативно тражи да политику усклади са европском, Александар Вучић изричит - од самосталне и моралне политике и поштовања међународног права, неће одустати.

Притиске трпе и Српска и Србија. Прва, јер је српским званичницима Британија увела санкције, а друга - због Космета.

Скоро три мјесеца траје специјална војна операција у Украјини.

Исто толико Бањалука и Београд су под притисцима Запада. Умјесто сврставања на једну страну, Србија се позивајући на међународно право, још одупире принципу силе, којем прибјегава читава Европа. За то вријеме, Брисел не прихвата оправдања. Тражи усклађивање политика са Европском унијом.

- Министри спољних послова Европске уније изразили су јасно очекивање од партнера и будућих чланица ЕУ, да се посвете заједничким вриједностима и заједничкој спољној и безбједносној политици. Они који то нису још урадили, а Србија је једна од њих, требало би, што је прије могуће, да убрзају своје усклађивање и примијене санкције - навео је Жозеп Борељ, шеф дипломатије ЕУ.

Ултиматум стиже дан након што је Александар Вучић истакао да остаје на курсу самосталне и моралне политике и да неће прибјећи потезима који би произвели штету српском народу.

- Да прибјегнемо промјени политике Србије, може, само уз пиштољ у сљепочницу и то не моју, него нашој дјеци. Мени да пријете то ме не интересује, не могу ми ништа - поручио је Вучић.

Неувођењем санкција Руској Федерацији, Србија плаћа огромну цијену, а од Београда се тражи и да пристане на опцију којом би самопроглашено Косово постало дио Савјета Европе.

Предсједница Владе Србије Ана Брнабић подсјетила је да Приштина брутално крши људска права и демократске постулате, па од земаља Групе седам и Квинте очекује да не подрже захтјев самопроглашеног Косова.

Офанзиву против Србије предводе западне силе, а у заштити својих интереса она не смије одустати - оцјена је аналитичара. Сматрају да би наредни корак Србије требао да буде повлачење признања самопроглашеног Косова од нових држава.

Београд је већ наговијестио да су на тај потез спремне четири земље, а могло би их бити и више.

- Ако је Београд ћутљив, кооперативан, покоран онда ће нам они то урадити. Ако схвате да ће Београд реаговати бурно, да гурају Србију потпуно од себе можда се у овом моменту и уздрже од таквих потеза. Ако смо снисходљиви, само призивамо нове несреће. Видимо примјер Сјеверне Македоније, и име су промијенили, одрекли су се значајног дијела свог идентитета и шта су добили - ништа. Ако ми попустимо пред захтјевима западних сила ништа нећемо добити, а све ће нам узети - упозорио је Драгомор Анђелковић, политички аналитичар.

Чланице Европске уније, САД, Велика Британија, Аустралија, Јапан, Јужна Кореја - једна за другом смјењивале су се у санкционисању Русије.

У намјери да руску економију доведу до краха, нису увидјели да ће такви потези бити контрапродуктивни.

Русија није остала дужна, а оно што би могло бити најболније по остатак свијета, јесте, ускраћивање енергената.

Србија ту, за сада, нема потешкоћа, али је свјесна да би могло доћи до проблема у снабдијевању храном.

Ако се томе додају и њени национални интереси, историјске везе са Москвом, јасно је због чега Београд опрезно поступа у вријеме нових сукоба.