latinica  ћирилица
18/05/2022 |  08:10 ⇒ 08:16 | Аутор: Глас Српске

Довољно серума против змијског отрова

Високе температуре измамиле су змије из склоништа, а у домовима здравља широм Српске кажу да имају довољне количине серума против змијског отрова.
Змија у Бањалуци - Фото: РТРС
Змија у БањалуциФото: РТРС

Змије отровнице су у ово доба године најопасније јер су послије зиме пуне отрова, а поскоке и шарке већ је разбудило јако херцеговачко сунце па лагано господаре кршем.

Љекари упозоравају све грађане да буду на опрезу приликом боравка у природи.

Директорица Дома здравља у Требињу Маја Мићуновић рекла је за Глас Српске да је од почетка године забиљежен један ујед змије те да имају довољне количине серума.

- Ујед се догодио у марту, што је било необично за то доба године. Пацијент је збринут и дат му је серум против уједа змија па је потом превентивно био хоспитализован у Болницу Требиње и све је завршено срећним исходом - казала је Мићуновићева.

Серума ове године, како каже, има довољно, за разлику од лани, када су биле несташице.

- Није га било могуће набавити, али најбитније је да смо ријешили проблем и сада серума имамо довољно. С обзиром на то да је код нас кршно подручје, у љетном периоду максимално буду три до четири уједа змија, али хвала Богу, до сада није било смртног исхода - рекла је Мићуновићева.

Директор Дома здравља у Дервенти Мирко Шаран каже да располажу довољним количинама серума те да од почетка ове године нису имали случајева змијских уједа.

- Још је рано, али сада наступа период када се то дешава полако. Ми смо у неку руку срећници јер у Посавини нема правих отровница. Важно је да имамо резерве серума јер се протеклих година кубурило са тим. Било га је, па није, зато смо набављали и створили резерву - казао је Шаран.

Да серума има довољно потврдила је и директорица Дома здравља у Бијељини Данијела Ђукин.

- Имамо га увијек спремног и, хвала Богу, имамо све потребне лијекове. До сада у овој години није било уједа, али сада већ можемо очекивати, поготово што смо на подручју између Дрине и Саве, а сваке године имамо тих случајева - рекла је Ђукинова.

Из искуства, како каже, знају да повећан број пацијената буде сваке године у јулу и августу.

- Увијек је проблем са набавком ријетких лијекова као што је и серум, али се потрудимо и набавимо све на вријеме, што је и најбитније - казала је Ђукинова.

Да многи неријетко помоћ траже и мимо здравствених установа свједочи змијар Мићо Пантић из Модрана код Бијељине који већ деценијама исцјељује оне који се нађу на путу шарке, поскока и других отровница.

- Од почетка ове године је било неколико случајева, долазе људи. Најчешће их уједе за руку и ногу. Једну жену је ујела када је привукла сијено себи. Недавно је једна дјевојчица сјела у парку на змију, а она ју је ујела за бут - рекао је Пантић.

Доцент доктор на Природно-математичком факултету у Бањалуци Горан Шукало рекао је за Глас да се на подручју Српске може пронаћи 13 змија, од чега су три врсте отровнице.

- То су поскок, шарка и шарган. Осам врста је неотровних, а двије су полуотровнице и оне се могу пронаћи на подручју Херцеговине, у Требињу и Билећи - рекао је Шукало.

Шукало каже да када је ријеч о отровницама у Српској, поскок је најраспрострањенији.

- Он се може пронаћи на цијелој територији Српске, изузев крајњег сјевера уз ријеку Саву, гдје се може наћи низијска популација шарке, која је врло ријетка. У околини Бањалуке имамо пет врста змија, а поскок је једина отровница која се може пронаћи у ужој околини - рекао је Шукало.