latinica  ћирилица
18/05/2022 |  22:05 ⇒ 19/05/2022 | 08:57 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Канцеларија високог представника је нешто чему нема мјеста у демократском свијету (ВИДЕО)

Канцеларија високог представника је нешто чему нема мјеста у демократском свијету, изјавила је предсједница Републике Жељка Цвијановић, гостујући у емисији Телеринг.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Она је поновила да постоји процедура избора и именовања високог представника, али, све и да је изабран легално, он нема право да се мијеша у неке послове, као што то ради сада.

Санкције било коме не доприносе ничему, нити су икада ишта поправиле у Босни и Херцеговини, нагласила је предсједница Републике. Тако ни санкције које је Велика Британија увела лично њој, наводи, неће ријешити проблеме због којих су уведене, већ су показале потпуно одсуство дипломатије.

- Што се тиче санкција, оне су усмјерене на оне који овдје говоре истину, а истина је да овдје има проблема који су производ домаћих фактора, али били би ти проблеми далеко мањи да нису постојали ти међународни фактори који сада уводе санкције и наводили воду на једну страну и упорно показивали један неизбалансиран приступ, што је јако погрешно у једној вишенационалној заједници каква је БиХ - истакла је Цвијановић.

Савјет министара БиХ јуче није усвојио средства за одржавање избора. СНСД је, каже Цвијановић, био за, иако разумије фрустрацију највеће хрватске странке у БиХ. Оно што је ХДЗ тражио, сматра Цвијановић, требало је уважити, јер Устав БиХ дао је право на конститутивност и равноправност, па тако и хвратски народ има право на легитимног представника.

- СНСД је показао своју опредјељеност да избора буде. Ми желимо да избора буде, али и даље разумијемо да постоји проблем између бошњачке и хрватске политичке компоненте да се дође до одређених одговора. Вријеме цури и ту смо гдје смо, али мислим да ће избора бити - истакла је Цвијановић.

Сматра да њено и учествовање Милорада Додик на изборима није упитно и не би смјело да буде предмет одлучивања високог представника, чак и када би његов мандат имао лелитимитет. Кристијан Шмит такав мандат нема.

- О каквом ми појединцу говоримо? Било ко, и да је лигитимно ту, да је прошао сву процедуру, замислите да он вама склања људе са листе? Зашто? Да ускрати грађанима право да бирају. Они за које имају право, проли су процедуре, то су ненормалне ствари. Ја зато упорно говорим да ова држава врло тешко успијева да буде било шта - нагласила је предсједница Српске.

Она је навела да је причу о забрани њеног и учешћа Милорада Додика на изборима у јавности почео предсједник Централне изборне комисије, те да, по закону он на то нема право.

- То је  тијело које спроводи одлуке виших органа и нема право да их креира - поручила је Цвијановић.