latinica  ћирилица
19/05/2022 |  19:19 ⇒ 20:20 | Аутор: РТРС

Заједничким активностима спријечити злопотребе у мигрантској кризи (ВИДЕО)

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија рекао је да су миграције озбиљан проблем у читавом свијету, те да је циљ да се ставе под контролу и регуларне токове како би се спријечиле злупотребе.
Тегелтија у Њујорку - Фото: РТРС
Тегелтија у ЊујоркуФото: РТРС

Тегелтија је рекао да је циљ Међународног форума о прегледу миграција у Њујорку, на којем је данас учествовао, заједнички рад како би глобалне миграције биле стављене под контролу и како питање кретања људи не би постало проблем, односно како мигранти не би постали жртве кријумчара. 

Он је истакао да се БиХ налази у специфичној ситуацији јер представља транзитно подручје за мигранте који иду ка Западној Европи.

Подсјетио је да питање мигрантске кризе у БиХ има два аспекта - хуманитарни и безбједносни, додајући да је БиХ у посљедње три или четири године напредовала у погледу искуства и знања о миграцијама.

- Данас су капацитети значајно бољи него што су били на почетку када смо се сусрели са миграцијама - рекао је Тегелтија.

Он је додао да су бројне земље на Форуму указале на проблем одласка људи из земље те да не могу без великих миграција, односно доласка људи.

Тегелтија је навео да је данас око 70 одсто миграција легално.