latinica  ћирилица
19/05/2022 |  20:46 ⇒ 21:59 | Аутор: РТРС

Будимир: Српска онемогућила увођење санкција Русији (ВИДЕО)

Република Српска се због заговарања неутралности налази на удару западне хистерије, политичких, медијских и пропагандних притисака, али је оно што пропагирају српски званичници у вријеме свјетских турбуленција једини прихватљив модалитет понашања, рекао је Жељко Будимир, професора међународних односа на Универзитету у Бањалуци.
Жељко Будимир - Фото: РТРС
Жељко БудимирФото: РТРС

Будимир је, у нашем политичком магазину Печат, рекао да се принципијелан став Републике Српске у руско-украјинском сукобу показао као мач са двије оштрице у ситуацији када се БиХ искључиво због одмјерених потеза Бањалуке не налази на црној листи Руске Федерације.

Будимир је истакао да БиХ није увела санкције Русији јер су то онемогућили представници Републике Српске.

- Представници Републике Српске су омогућили да се у било ком органу и институцијама БиХ на заједничком нивоу не може донијети одлука која би била против интереса Републике Српске, као што је доношење санкција према Русији. У том смислу, немогуће је говорити да је БиХ увела санкције. Оно што мене растужује јесте да се ово користи за одређене политичке манипулације унутар Републике Српске - истакао је он.

Будимир је подсјетио да у прилог чињеници да се БиХ није придружила санкцијама Руској Федерацији говори и став Амбасаде Русије и амбасадора Игора Калабухова који је потврдио да није било одлуке релевантних институција у БиХ о санкцијама.

Он је истакао да Република Српска и њени представници трпе притиске, како унутар БиХ тако и од дијела западних политичких елита, посебно из Брисела, који желе да преуреде БиХ у грађанско друштво, односно створе бошњачку државу у Европи у којој би успоставили доминацију над Српском.

- То се ради узурпацијом институција. У МИП-у БиХ имате министарку која не може да води самосталну спољну политику, а која има своје бошњачке амбасадоре који слушају њена наређења. Зато имате ову помутњу - да ли се БиХ у одређеним институцијама придруживала одлукама које осуђују Руску Федерацију - јесте. На који начин је то урадила? Неуставним дјеловањем амбасадора из реда бошњачког народа у тим институцијама и због тога се одговара по Кривичном законику БиХ за злоупотребу службеног положаја - истакао је Будимир.

Он је навео да је због тога немогуће говорити да је БиХ увела санкције Русији, јер нема одлуке релевантних институција о томе која, пак, није могућа без сагласности представника Републике Српске који су јасно рекли да не подржавају такав вид дјеловања.