latinica  ћирилица
20/05/2022 |  08:35 ⇒ 11:55 | Аутор: ТАНЈУГ

Петковић: Приштина шест година брутално одбија да врати земљу Високим Дечанима

Одлука уставног суда у Приштини о враћању 24 хектара манастиру Високи Дечани која је донесена прије шест година још није спроведена, а директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић каже да се управо на том примјеру може видети да не постоји владавина права на КиМ.
Петар Петковић (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC) - Фото: ТАНЈУГ
Петар Петковић (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC)Фото: ТАНЈУГ

Петковић позива међународну заједницу да изврши најјачи притисак на Приштину како би се та одлука спровела.

Петковић је у изјави медијима указао да власти у Приштини брутално одбијају да спроведу било шта договорено уколико је у интересу српског народа, али су и више него спремни да спроводе све своје одлуке када је потребно да се нападну Срби.

- Од 2016. године политичари у Приштини брутално одбијају да спроведу одлуку њихове највише правне инстанце. Они не само да нису у стању и не желе да спроводе одлуке и споразуме из Брисела, они чак не желе да спроводе ни сопствене одлуке и то увијек када су Срби у питању. Када је потребно да се учини оно што је у интересу српског народа на КиМ, ту политичке воље нема, а овдје када је ријеч о одлуци суда, више се и не ради ни о каквој политичкој вољи, већ о потреби поштовања права - указао је Петковић.

Наглашава да владавине права нема у приштинским институцијама и наводи да праву слику стања на КиМ показује изјава министра културе привремених приштинских институција који је рекао да одлуку уставног суда о Високим Дечанима треба прихватити здраво за готово.

Како каже, по питању владавине права Приштина се односи као да је ријеч о неком шведском столу.

- Они се позивају на уставни суд онда када је потребно да се нападне Заједница српских општина. Али зато када је потребно вратити земљиште Високим Дечанима, онда негирају ту одлуку, говоре да је то одлука из периода Милошевића и покушавају да учине све од најниже инстанце, односно од локалне самоуправе до највиших инстанци привремених институција самоуправе, да зауставе извршење те одлуке и да покажу да је воља појединца, политичара у Приштини изнад било ког закона и било ког суда - додаје Петковић.

Петковић наглашава да Манастир Високи Дечани годинама испашта и да је високо угрожен.

Он подсјећа да се тај манастир од 2006. године налази на листи угрожене свјетске баштине, да су четири пута покушали да гранатирају тај средњевјековни манастир и да само захваљујући томе што га војници Кфор-а чувају, манастир постоји.

Истиче да је управо због тога цинично када тзв. министар културе у Приштини каже да они имају најбољи модел на свијету за очување српских манастира и цркава на КиМ.

Показујући фотографије неких од српских светиња на којима су исписани графити и који су оскрнављени, Петковић је упитао да ли ти графити мржње на цркви Христа Спаса представљају тај најбољи модел чувања српских светиња.

- Или пак ови графити мржње исписани на зиду Манастира Високи Дечани представљају тај модел очувања или пак црква у Самодражи која је претворена у јавни тоалет - навео је Петковић уз напомену да би сличне примјере оскрнављених гробова, манастира и цркава могао да показује данима.

Напоменуо је да је само од почетка ове године више од 11 храмова и цркава СПЦ на КиМ оскрнављено и додаје да када Приштина прича да жели да заштити цркве и манастире СПЦ на КиМ, она само жели да провоцира.

Имајући све то у виду, како је навео, сам помен да тзв. Косово треба да постане члан Савјета Европе би представљало кршење свих људских права у срцу Европе и гажење демократије у Европи.

- Не само да због међународног права тзв. Косово не може да постане члан Савјета Европе. Када видимо како се крше основна људска права Срба на КиМ, да се уништавају српски споменици културе и манастири, да је од 1999. године 135 цркава и манастира порушено и спаљено, када све то имамо у виду јасно је да је врхунац цинизма, уопште говорити и поменути чланство тзв. Косова у Савјет Европе, а камоли нешто више од тога - каже Петковић.

Позивајући међународну заједницу да изврши најјачи притисак на Приштину да се спроведе одлука о враћању земље манастиру Високи Дечани, Петковић каже да нема европског политичара или свејтског лидера који је био на КиМ, а да није поменуо то неизвршење одлуке.

Из овог примјера се види како се Приштина понаша, каже Петковић и додаје да су приче о томе да је тзв. Косово "оаза мира" и да СПЦ и Срби на КиМ уживају сва права "приче за малу дјецу".

- То потврђује на крају крајева и чињеница да се Високи Дечани налазе на листи седам најугроженијих споменика културе по мишљењу Европа ностра - додаје он.

Петковић понавља да када је ријеч о поштовању права српског народа на КиМ и свега онога што је у интересу српског народа, Приштина гази то исто право, али је зато спремна да злоупотребљава све правосудне институције како би их користила против Срба и српског народа.

- Не само да се не поштује одлука тзв. уставног суда Приштине, већ је и тај суд наредио и Тужилаштву да реагује зато што се та одлука не спроводи. Наравно, нико не реагује, али зато су спремни и специјално тужилаштво и сви други да нападају Србе само да би их протјерали са вјековних огњишта - закључује Петковић.