latinica  ћирилица
20/05/2022 |  09:37 ⇒ 21/05/2022 | 09:04 | Аутор: СРНА

Почињу "Чучкови књижевни сусрети"

Централни програм манифестације "Чучкови књижевни сусрети" биће одржан данас у кино сали на Хан Пијеску, гдје ће награда "Чучкова књига" бити уручена Саши Губеринић.
Чучкови дани - Фото: РТРС
Чучкови даниФото: РТРС

Манифестација ће бити настављена данас окупљањем учесника у Народној библиотеци на Хан Пијеску, а потом је предвиђено полагање цвијеће на гроб књижевника Бранка Чучка.

У 12.00 часова у читаоници Библиотеке почиње "Чучково поподне", у оквиру којег ће бити представљене збирке пјесама Биљане Ристић "Зенит небеског вретена", у којем, осим Ристићеве, учестују Зоран Боснић и Светлана Градинац.

Изложба ручно осликаних свилених ешарпи, под називом "Небеско вретено", аутора Биљане Ристић биће отворена од 13.00 часова.

Истог дана у биоскопској сали централни програм манифестације почиње од 19.00 часова поздравним ријечима директора Народне библиотеке Озренке Ђурић Радуловић, представника Министарства просвјете и културе Републике Српске и начелника општине Хан Пијесак Слободана Ђурића.

Професор на Филозофском факултету у Бањалуци Душко Певуља говориће бесједу о Бранку Чучку, а потом ће након саопштења жирија свечано бити уручена награда "Чучкова књига" овогодишњој добитници Саши Губеринић.

Своје стихове казиваће и пјесници Саша Нишавић, Биљана Ристић, Зоран Боснић, Војин Остојић, Златко Јурић, Јана Наранчић и Милутин Савчић.

У умјетничком дијелу програма учествују глумац Дарко Стојић, а колажом староградских пјесама представиће се Предраг Лопатић, Лука Мирковић и Владимир Јакић, најавили су из Народне библиотеке са Хан Пијеска.

Организатор 14. "Чучкових књижевних сусрета" је Народна библиотека која носи име овог књижевног ствараоца, а покровитељи су Министарство просвјете и културе Републике Српске и Скупштина општине Хан Пијесак.

Бранко Чучак (1948-2008) био је пјесник, романописац, приповједач, драматичар, публициста и есејиста. Овај умјетник дјетињство и рану младост провео је на Хан Пијесаку. Чучак је стварао у Сарајеву, Бањалуци и Хан Пијеску, гдје је и сахрањен.