latinica  ћирилица
20/05/2022 |  11:32 ⇒ 13:22 | Аутор: РТС

Селаковић: Захтјев Приштине за чланство је покушај да се злоупотријеби Савјет Европе

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић, обраћајући се на сједници Комитета министара Савета Европе, истакао је да захтјев Приштине за чланство представља политички циљ, а не вредносно опредјељење и покушај је да се ова организација злоупотријеби.
Никола Селаковић (Фото: Танјуг/Раде Прелић) -
Никола Селаковић (Фото: Танјуг/Раде Прелић)

Указао је ће Србија на грубо кршење свог територијалног интегритета бити принуђени да снажно одговори свим расположивим дипломатским средствима.

Селаковић је навео да Србија са посебном пажњом прати посљедице сукоба у Украјини, прије свега на цивилно становништво.

- Наставићемо да пружамо хуманитарну помоћ, као и уточиште онима који се нађу на нашој територији. Показали смо се као конструктиван партер у многим међународним форумима, као и у оквиру Савјета Европе, између осталог, пристајући да сносимо додатне контрибуције за 2022. годину - истакао је Селаковић.

Основе спољне политике Србије чини, како је навео, приврженост поштовању начела међународног права, територијалног интегритета и политичке независности држава.

- Стога сматрамо веома погрешним нарушавање ових принципа у случају било које државе, али и у случају Србије. Наш однос према овим принципима је веома јасан. Иако се чини да су неке државе вођене начелом "Quod licet Iovi non licet bovi" ("Што приличи Богу, не приличи волу"), Србија остаје посвећена основним принципима међународног права - поручио је Селаковић.

Указао је да су ови принципи данас важнији него икада и сам Комитет министара Савјета Европе у својим одлукама и декларацијама често експлицитно инсистира на њима.

- Република Србија сматра да је њихова селективна примјена недопустива. Разматрање захтјева тзв. Косова за чланство у организацији, који је правно недопустив, довело би у питање њен кредибилитет. Нагласићу да је овакав потез Приштине за нас апсолутно неприхватљив, а на грубо кршење нашег територијалног интегритета бићемо принуђени да снажно одговоримо свим расположивим дипломатским средствима - нагласио је Селаковић.

Додао је да Србија подржава сваки ангажман Савјета Европе на КиМ који има за циљ унапређење стандарда у домену људских права, владавине права и демократије, а који је у складу са Резолуцијом Савејта Безбедности УН 1244 и статусно неутралним приступом Савјета Европе.

- Нажалост, приштинске власти нису показале заинтересованост за поштовање обавеза преузетих у дијалогу у Бриселу, посебно када је у питању заштита права Срба и других неалбанских заједница, на шта се константно упозорава и у извјештајима генералног секретара УН о раду Унмика - рекао је Селаковић.

Селаковић је нагласио да захтев за чланство за Приштину представља политички циљ, а не вредносно опредјељење и јесте покушај да се ова организација злоупотијреби.

- То је дубоко у супротности са нормама и правилима Савјета Европе, других међународних организација и међународног права. Додатно, ово је само још један јасан показатељ да Приштина нема намјеру да до било каквог рјешења долази путем дијалога, већ се по ко зна који пут одлучила за унилатерални приступ - поручио је Селаковић.

Република Србија вјерује да су вриједности Савјета Европе основа за очување стабилности и просперитета у Европи и за њих се залаже, каже Селаковић.

- У нашем региону настављамо да доприносимо стабилности и промовисању начела и вриједности Савјета Европе. То је важан дио нашег пута ка чланству у Европској унији, којем смо у потпуности посвећени, а на којима уједно темељимо и заштиту својих националних интереса - закључио је Селаковић.

Министар је на крају обраћања захвалио Италији на успјешном предсједавању у овим изазовним временима за Европу и свијет у цјелини и пожелио успјех будућем предсједавању Ирске, уз увјеравање да у обављању те важне функције може рачунати на подршку Србије.