latinica  ћирилица
20/05/2022 |  21:35 ⇒ 22:09 | Аутор: РТРС

Додик са Мишелом: Кључно поштовање уставног поретка (ФОТО)

У Сарајеву је одржан састанак српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика са предсједником Европског савјета Шарлом Мишелом.
Шарл Мишел и Милорад Додик - Фото: РТРС
Шарл Мишел и Милорад ДодикФото: РТРС

- На билатералном састанку Шарлом Мишелом, који је одржан на његову молбу, нагласио сам да је кључно поштовање уставног поретка, територијалног интегритета БиХ, и да је за пут ка ЕУ неопходно одредити пет конкретних приоритета како би БиХ добила кандидатски статус - објавио је Додик на Твитеру.

Додик и Мишел састали су се у Предсједништву БиХ.

У ФОКУСУ РАЗГОВОРА УБРЗАЊЕ ДОБИЈАЊА КАНДИДАТСКОГ СТАТУСА И ИЗБОРИ

Додик је истакао и да су разматрали питања о томе како убрзати пут БиХ да добије кандидатски статус у Европској унији, о изборима и да је Мишел од њега тражио нека додатна објашњења.

- Рекао сам на који начин можемо да направимо нову динамику, а то подразумијева да уставни поредак у складу са Уставом БиХ, територијални интегритет и суверенитет на бази Устава за нас није споран. Спреман сам да на било ком нивоу преузмем поштовање Устава, територијалног интегритета и суверенитета. И то би могло да понуди одговоре на неке тврдње да је територијални интегритет угрожен што заиста никада није било - поручио је Додик.

Он је рекао да је друго питање о којем су разговарали у вези са европском перспективом.

- Рекао сам да су неки техничари из Европске комисије према нама овдје били неоправдано строги у постављању услова и помало безобразни, упорно нам постављајући неке нове задатке које је било веома тешко испунити - оцијенио је Додик.

Додик је истакао да су оптимални разлози за добијање кандидатског статуса давно прошли и да је БиХ то могла давно да има, да је било више разумијевања у Бриселу.

- Разумијемо данас неку нову динамику и предлажем да ова три на неки начин финализована договора око тих питања финализујемо, као и још два и након тога да БиХ добије кандидатски статус - рекао је Додик, истичући да је спреман да на томе ради.

Додиј је изјавио да је Мишела интересовала и позиција око мисије "Алтеа".

- "Алтеа"у саставу у којем је до сада била, као војна организација дијела европских земаља која има мандат и мисију ЕУ за нас није спорна, али "Алтеа" која би се овдје понашала неодговорно, као што смо то гледали у прошлости, која је узнемиравала школе и друге институције, овдје не би могла да има нашу подршку - истакао је Додик и додао да "Алтеа" као дио стабилизације и мира треба да остане у БиХ.

Он је напоменуо да уколико дође до проблема у Савјету безбједности о том питању све то треба дефинисати уговором или споразумом између Предсједништва БиХ и ЕУ.

- У тој некој заједничкој изјави коју бисмо могли да дамо јесте и то да треба одржати изборе и предложио сам уколико су гадљиви према новцу из Републике Српске нека онда новац да Федерација БиХ, 12.600.000 марака да се избори одрже и када се донесе одлука на нивоу БиХ нека се тај новац врати Федерацији - појаснио је Додик и поновио да је понудио да то уради Република Српска и да се тај процес деблокира.

Додик је напоменуо да се проширила прича у институцијама да Кристијан Шмит намјерава да наметне буџет.

- То је апсолутно неприхватљиво, дилетантски и непромишљено уколико постоји тако нешто - поручио је Додик.

Истакао је да се шире приче да Шмит за тако нешто има подршку Британаца, Американаца и још неких, те да се још чека сагласност Брисела.

- Уколико то ураде мораће да се суоче са озбиљним консеквенцама на функционисању БиХ - поручио је Додик, истичући да је то неприхватљиво.

Он је навео да је Мишел питао за иницијативу о геостратешком укључивању.

- То би био неки нови импулс и то значи да би у неком формату два пута годишње сви лидери из Европске уније, 27 земаља и лидери са овог простора земаља западног Балкана били укључени у заједничку расправу о томе шта се дешава и како се одвијају ствари на западном Балкану. Рекао сам да је то начелно прихватљиво и може да да одређени резултат. Све зависи колико ће у свему томе бити суштине и да ли ће дати резултат - појаснио је Додик.

Истакао је да је и на заједничком састанку рекао да је БиХ у озбиљном проблему и да не функционише.

- Уколико не буде кандидатског статуса за БиХ и давања неког новог импулса, веома је тешко очекивати да ће овдје ствари напредовати - напоменуо је Додик и додао да је било ријечи и о томе како ријешити проблем изборне реформе.

Додик је додао да се мора поштовати статус конститутивних народа и да се не може дешавати оно што Бошњаци овдје очекују.

- Или ће се то прихватити или ће се разградња цијелог система десити када тад - поручио је Додик и оцијенио да је то био конструктиван састанак на којем је било ријечи и о ситуацији у Русији и Украјини.

Додик је изразио очекивање да ће се рат брзо завршити и да ће се сјести за преговарачки сто и ствари ријешити и мир поштовати.

- Они који су чинили злочине уколико их је било и тамо, треба да одговарају", рекао је Додик.

Претходно су се са Мишелом састали Додик и предсједавајући Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић након чега су одржали заједничку конференцију за новинаре на којој је истакнута потреба да се убрза европски пут БиХ.

Додик је предложио на састанку са предсједником Европског савјета Шарлом Мишелом да се направи селекција 14 приоритета и заврши пет, шест који су важни да би БиХ добила кандидатски статус.

Извор: РТРС/СРНА