latinica  ћирилица
20/05/2022 |  22:59 ⇒ 21/05/2022 | 08:58 | Аутор: РТРС

Тегелтија се састао са предсједником Генералне скупштине УН (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија разговарао је у Њујорку са предсједником Генералне скупштине УН Абдулом Шахидом.
Тегелтија и Шахид - Фото: РТРС
Тегелтија и ШахидФото: РТРС

Тегелтија је истакао да је фокус разговора био везан за миграције и да је подсјетио на страхове и потешкоће са којима се БиХ сусреће када су у питању миграције.

- Разговарали смо о Декларацији прогреса. Надамо се да ће она допринијети бољем и уређенијем систему миграција у свијету - рекао је Тегелтија након састанка.

Истакао је да је Шахида и упознао и са унутрашњим односима у БиХ и настојањима да се унаприједи политички живот, али и о унутрашњим проблемима од начина како се може представити у УН до изборног процеса.

- Покушао сам да истакнем да БиХ сматра да није довољно заступљена са стране експерата који раде у УН, јер сматрамо да БиХ има довољно образованих кадрова који би могли радити у агенцијама УН у Њујорку или било гдје у свијету - изјавио је Тегелтија.

Тегелтија је нагласио да је од од Шахида добио обећање да ће УН са својим агенцијама и даље бити на страни БиХ и пружати јој подршку у свим областима.

Тегелтија и Шахид су разговарали и о односима УН и њених агенција са БиХ.

- УН имају једну од највећих мисија у БиХ и ангажовани су у различитим облицима. Морамо да констатујемо да постоји значајан облик сарадње са свим тим агенцијама, од тзв. "Агенде 2030", па до покушаја да се заједнички изради стратегија социо-економског развоја БиХ. Имамо велику подршку многих агенција УН у БиХ и на томе ћемо инсистирати - поручио је Тегелтија.

Шахид је рекао је да је са предсједавајућим Савјета министара Зораном Тегелтијом разговарао о потреби сарадње и разумијевања динамике миграција у свакој фази - од поријекла, транзита и одредиште.

- Да би се то остварило безбједно потребно је сарађивати са УН - објављено је на Твитер профилу предсједника Генералне скупштине УН.

Шахид је навео да му је драго да је упознао предсједавајућег Савјета министара и разговарао са њим у Њујорку на маргинама Међународног форума о прегледу миграција.