latinica  ћирилица
21/05/2022 |  11:58 ⇒ 19:56 | Аутор: РТРС

Вучић и Орбан обишли штанд Српске на Сајму пољопривреде у Новом Саду (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједник Србије Александар Вучић и мађарски премијер Виктор Орбан отворили су 89. Међународни пољопривредни сајам у Новом Саду.
Виктор Орбан и Александар Вучић на Сајму - Фото: РТРС
Виктор Орбан и Александар Вучић на СајмуФото: РТРС

Вучић и Орбан посјетили су штанд Републике Српске на којем своје производе излаже 11 компанија.

Српска нема само природне љепоте, већ и велики пољопривредни потенцијал, а то ће бити фокус развоја у наредном периоду. На сајму су присутне велике компаније, али и мали органски произвођачи.

На заједничком штанду у сајамској хали број један из Републике Српске представиле су се компаније Дестилација из Теслића, Калдера компани и Агродестил из Лакташа, Сава Семберија и Град из Бијељине, Хети и Љубиње из Љубиња, Клековача из Дринића, Дионис Љубнича - Винарија Пајић из Брчког и Агрос из Рогатице.

Портпарол Привредне коморе Српске Владимир Благојевић рекао је да је Република Српска прошле године извезла у Србију робу у вриједности 608 милиона КМ и има више него довољно простора за повећање извоза, рекао је Срни 

Свечано отворен 89. Међународни пољопривредни сајам (Фото: СРНА)

Новосадски пољоприведни сајам представља највећи сајамски догађај у Србији и један од највећи у Европи у овој области, а трајаће до петка 27. маја.

Овогодишњи партнер Сајма је Мађарска, а учествују и пољопривредници из Србије, Италије, Турске, Аустрије, Словеније, Шпаније, Румуније, Бугарске и Чешке.

- Мађарска може да рачуна на Србију, Србија на Мађарску. Мађарска не пристаје на економски неприхватљиве мјере које се доносе у Бриселу, када је ријеч о повећању цијена, не доносе се санкције према Русији које су равне атомској бомби - рекао је Орбан.

Виктор Орбан и Александар Вучић (фото: Танјуг / Ненад Михајловић)

- Прије неколико дана у Бриселу уз Србију је био министар спољних послова Мађарске, наравно по налогу премијера Орбана. Никада се нису склањали већ су помагали Србији, и то грађани Србије не смију да забораве - поручио је Вучић.