latinica  ћирилица
21/05/2022 |  15:03 ⇒ 19:47 | Аутор: СРНА

Повећати извоз производа из Српске у Србију (ФОТО)

Република Српска прошле године извезла је у Србију робу у вриједности 608 милиона КМ и има више него довољно простора за повећање извоза, рекао је Срни портпарол Привредне коморе Српске Владимир Благојевић.
Свечано отворен 89. Међународни пољопривредни сајам - Фото: СРНА
Свечано отворен 89. Међународни пољопривредни сајамФото: СРНА

Он каже да ће Привреда комора на Међународном пољопривредном сајму у Новом Саду посјетиоцима и пословним људима представити палету производа, тржишно занимљивих, малих органских произвођача, али и великих компанија попут Калдере, Дестилације, Саве Семберије и осталих значајних предузећа која, осим у Србији, послују у Европи и широм свијета.

Благојевић је навео да не може бити сасвим задовољан извозом производа из Српске у Србију јер је пласман воћа и орашастих плодова из Српске у Србију, у вриједности свега 18 милиона КМ, тек на деветом мјесту укупне спољнотрговинске размјене.

Он каже да охрабрује што су озбиљне компаније из прехрамбене индустрије Републике Српске отвориле своје партнерске фирме у Србији.

- Практично то су кћерке фирме наших компанија у Србији, а смисао њиховог оснивања је да роба из Српске на што једноставнији начин уђе на то примамљиво тржиште. Уједно оне су у Србији заузеле позицију која им и припада. Сигуран сам да ту за наше фирме и компаније има много, много више простора него што је то случај данас - рекао је Благојевић на заједничком сајамском штанду Привредне коморе Српске и Спољнотрговинске коморе БиХ.

Према његовим ријечима, криза у Украјини још не оптерећује спољнотрговинску размјену између Српске и Србије.

- Засад се не осјећа бреме кризе у Украјини када је ријеч о трговинској размјени између Србије и Српске. Та криза је очигледно на глобалном нивоу и тешко је предвидјети шта ће се у блиској будућности дешавати. Не смије се заборавити да су и Украјина и Русије европске и свјетске житнице - рекао је Благојевић.

Благојевић је навео да је штанд Привредне коморе Републике Српске својеврстан сервис који олакшава како посјетиоцима, тако и пословним људима да у Српској нађу одговарајућег партнера.

- На сајму своју понуду директно представља 11 предузећа и компанија из Српске, док ћемо њих више од 20 представити путем каталога. Једном ријечју, на штанду Привредне коморе Републике Српске има за сваког по нешто, како за посјетиоце тако и пословне људе - рекао је Благојевић.

Обилазећи сајамске излагаче послије церемоније отварања Међународног пољопривредног сајма, пред штандом Привредне коморе Републике Српске нашли су се и предсједник Србије Александар Вучић, као и премијер Мађарске Виктор Орбан.

Фото: РТРС

У Новом Саду данас је почео 89. по реду Међународни пољопривредни сајам на којем је учествује више од 1.100 излагача, како из Србије, тако и из двадесетак земаља Европе и свијета.

На заједничком штанду у сајамској хали број један из Републике Српске представиле су се компаније Дестилација из Теслића, Калдера компани и Агродестил из Лакташа, Сава Семберија и Град из Бијељине, Хети и Љубиње из Љубиња, Клековача из Дринића, Дионис Љубнича - Винарија Пајић из Брчког и Агрос из Рогатице.

Новосадски пољопривредни сајам представља највећи сајамски догађај у Србији и један од највећих у Европи у тој области. Трајаће до петка, 27. маја, а овогодишња земља партнер је Мађарска.