latinica  ћирилица
21/05/2022 |  12:34 ⇒ 19:56 | Аутор: СРНА

Београд и Будимпешта ће се узајамно помагати у тешким временима

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас да се са мађарским премијером Виктором Орбаном договорио о узајамној помоћи Србије и Мађарске у тешким временима условљеним украјинском кризом.
Виктор Орбан и Александар Вучић (фото: Танјуг / Ненад Михајловић) -
Виктор Орбан и Александар Вучић (фото: Танјуг / Ненад Михајловић)

Вучић је рекао да цијели свијет чека тешка зима и да му је Орбан обећао да ће Србија моћи да своје енергенте чува у Мађарској, што је од великог значаја.

- Ако Мађарској недостаје било шта, Србија ће бити ту, ако нама нешто недостаје први позив биће Будимпешта. Ми такав однос градимо само са земљама Отвореног Балкана - рекао је Вучић на церемонији отварања Међународног сајма пољопривреде у Новом Саду, којој је присустовао са Орбаном.

Вучић је навео да постоји простор да се међусобна сарадња унаприједи.

- За нас је важно да увежемо и енергетику, пољопривреду и да заједничи пребродимо све изазове - рекао је Вучић и додао да ће "сељаци и пољопривредници у тешким временима сачувати живот у Србији и другдје".

Мађарски премијер Виктор Орбан рекао је да Мађарска и Србија могу да рачунају једна на другу и да обје имају важне прехрамбене резерве.

- Имаћемо тешку зиму. Тежу него што мислимо. Чини ми се да сте ви на добром путу као и Мађарска. Ратни конфликт нас све доводи у тешку ситуацију. Вама је тешко што нисте, а нама што смо јесмо члан ЕУ. Како год да буде важно је да рачунамо једни на друге - рекао је Орбан.

Орбан је рекао да, као дијете са села, инсистира да се поштују и не прегазе стари закони, а то је да свака ораница и воћњак буду обрађени.

- Пољопривредници ће бити хероји. Ако желимо да предухитримо миграције морамо да обезбиједимо храну - рекао је Орбан.

Мађарски премијер је поручио да Будимпшешта не пристаје на одлуке Брисела.

- Доносе се санкције према Русији које су равне атомској бомби. Не само да нећемо моћи да нахранимо наше људе, него ћемо имати гладне мигранте на границама - упозорио је Орбан.