latinica  ћирилица
22/05/2022 |  09:26 ⇒ 14:55 | Аутор: РТРС

Линта: Не вјерујем да ће Суд БиХ осудити одговорне за злочине у Добровољачкој (ВИДЕО)

Не вјерујем да ће Суд БиХ осудити одговорне за бруталне злочине у Добровољачкој, изјавио је предсједник Савеза Срба и региону Миодраг Линта, гостујући у Јутарњем програму наше телевизије.
Миодраг Линта - Фото: РТРС
Миодраг ЛинтаФото: РТРС

Линта је истакао да је Суд БиХ етнички мотивисан суд који има селективан приступ.

- Суд БиХ је у функцији бошњачке политике - рекао је Линта.

Коментаришући оптужницу коју је Тужилаштво за ратне злочине Србије подигло против четири висока официра Војске Хрватске због ратног злочина над српским цивилима у акцији "Олуја"  на Петровачкој цести, Линта је нагласио да очекује да се Тужилаштво активније и у већој мјери бави процесуирањем злочина.

- Годинама се залажем за то да Тужилаштво за ратне злочине Србије почне да покреће истраге и подиже оптужнице за масовне, бруталне и свирепе злочине над Србима, не само у Олуји. Бројне чињенице показују да правосуђа у Хрватској, Приштини и Сарајеву нису независна правосуђа. Темељ тих политика је заступање безочне лажи и измишљотине да су Срби агресори, а да су Хрвати, Бошњаци и Албанци жртве - поручио је Линта.

Документ хрватске Академије науке и умјетности у којем се тражи да Србија прије уласка у ЕУ испуни низ захтјева, између осталог да се одрекне "великосрпске пропаганде", "мита о Јасеновцу" и односа према Алојзију Степинцу, Линта сматра срамним и скандалозним.

- То показује да се ни Академија ни Хрватска нису суочили са својом геноцидном и злочиначком прошлошћу. Потребно је послати јасну поруку Хрватској, да призна да је над српским народом почињен геноцид у Другом свјетском рату и да поштује српске жртве. Србија никад не смије да прихвати да се одрекне поштовања према својим броцима за слободу у Другом свјетском рату и жртвама геноцида - истакао је Линта.