latinica  ћирилица
22/05/2022 |  14:59 ⇒ 15:00 | Аутор: СРНА

Вулин поручио америчком амбасадору: Не тражите на силу да се Срби опредијеле

Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин поручио је амбасадору САД у Београду Кристоферу Хилу да не тражи на силу да се Срби опредијеле, јер може бити повријеђен српским избором.
Александар Вулин - Фото: РТРС
Александар ВулинФото: РТРС

Вулин је навео да је Србија од 2000. до 2012. године била земља по мјери Хила - окренута само Западу, пред вратима НАТО пакта, без иницијативе за рјешавање питања Косова и Метохије, без жеље и воље да брани Републику Српску, са остацима војске и распродатом привредом, саопштено је из МУП-а Србије.

- За вјерност онима који су нас бомбардовали, Србија је награђена проглашавањем независности такозваног Косова, масовним изручењима Хашком трибуналу, умањењем надлежности Републици Српској, пљачкашком приватизацијом, незапосленошћу, биједом и социјалном неправдом - истакао је Вулин, реагујући на Хилове наводе да у животу морају бити прављени избори и да је ово такав тренутак, а да за Србију постоји само један пут - Запад и ЕУ.

Он је нагласио да од када је предсједник Србије Александар Вучић повео земљу не западним, већ српским путем, Србија поново држава, а не територија, док је Вучић државник, а не, како каже, од окупатора постављени управник логора.

- Ароганција амбасадора САД нас подсјећа да је Хил био извршилац политике санкција, силовања и бомбардовања и Републике Српске и Србије. И он у томе не види проблем ни кривицу - рекао је Вулин.

Он је поручио да ће Србија ће ићи својим путем, а амбасадор нека управља онима који му то допуштају јер Србија је слободна и успјешна земља и не треба да се опредјељује ни за кога, осим за себе.

- А ако је критеријум за опредјељење Србије ко нас је убијао, а ко није, ко је признао такозвано Косово, а ко није, бојим се да господин Хил не би имао шта да каже у своју одбрану. Не тражите на силу да се Срби опредијеле, можете бити повријеђени нашим избором - навео је Вулин.