latinica  ћирилица
22/05/2022 |  18:20 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Нова генерација ђака првака с нестрпљењем ишчекује школску годину (ВИДЕО)

Нова генерација првачића увелико је спремна да обогати школске учионице и клупе. Малишани цијеле Српске почињу своје ђачко доба. Провјерили смо како протичу припреме и упис?
Ђаци - Фото: илустрација
ЂациФото: илустрација

Малишани широм Српске са нестрпљењем ичшекују да сједну у школске клупе. У већини градова, број уписаних првачића на нивоу је претходних година.

Раденко Савић, директор ОШ "Кнез Иво од Семберије" и предсједник Актива директора основних школа регије Бијељина  истиче да први разред тренутно похађа 197 ученика.

- Упис ове школске године траје до краја маја. Тренутно је уписано 193 ученика, а имамо и најаву од стране још пет родитеља, тако да и очекујемо да ћемо бити на истом бројном стању, можда и мало више - нагласио је Савић.

Љубиша Благојевић, директор ОШ "Вук Стефановић Караџић" у Добоју и предсједник Актива директора основних школа регије Добој, каже да хје ове године уписано око 1.150 првачића, од тог броја само у граду Добоју 452 малишана.

Ђачко доба један је од најважнијих периода социјализације, кључан за формирање стабилне и зреле личности у будућности. Струка наглашава да је најважније дјецу учити самосталности.

- У први разред се уписују дјеца која до првог септембра напуне шест година, а након првог септембра могу се уписати и дјеца која уз сагласност комисије испуњавају услове. Често родитељи ненамјерно праве грешку јер мисле да су потребна нека предзнања, обично писање и читање. То није нужно, јер дијете ако је радознало оно ће научити - истиче психолог у ОШ „Иво Андрић“ у Бањалуци Ђурђица Јеличић.

Она додаје да оно што је важно педагозима и психолозима јесте зрелост у психо-физичком смислу, као и стечене основне хигијенске навике, облачење, склањање ствари и играчака.