latinica  ћирилица
22/05/2022 |  18:41 ⇒ 18:46 | Аутор: СРНА

Литургији у Храму Светог Саве присуствовале новоизабране владике

Његова светост патријарх српски Порфирије предводио је на празник Преноса моштију Светог оца Николаја Свету архијерејску литургију у Саборном храму Светог Саве на Врачару, уз саслужење новоизабраних владика шабачког Јеротеја и западноевропског Јустина, објављено је на сајту Српске православне цркве.
Литургија у Храму Светог Саве (Фото: spc.rs) -
Литургија у Храму Светог Саве (Фото: spc.rs)

Саслуживали су и епископи крушевачки Давид, далматински Никодим, ваљевски Исихије, марчански Сава, те хумски Јован и високопреподобни архимандрит Нектарије, изабрани епископ јегарски.

Патријарх српски Порфирије у бесједи је поручио да Господ не прави разлику између нечистих и тзв. чистих који су самоувјерени у своју чистоту, праведност и љепоту него долази због свих и надилази разлике и раздвојеност.

- Господ долази да спасе све, долази да све призове у Цркву, јер читав свет је створен да буде Црква - рекао је патријарх Порфирије.

Свети архијерејски сабор Српске православне цркве јуче је, посљедњег дана редовног мајског засједања, за епископа шабачког именовао досадашњег викарног епископа топличког Јеротија /Петровића/, док ће у Паризу столовати досадашњи викарни епископ хвостански Јустин /Јеремић/, потврђено је Тањугу у Патријаршији.

Сабор је за викарног епископа липљанског изабрао архимандрита Доситеја Хиландарца, отац Алексеј је изабран за викара Пећког, док ће новоизабрани викарни епископ топлички бити отац Петар из манастира Тумане.

Патријарх Порфирије остаје администратор у Загребу, пошто је питање новог загребачко-љубљанског митрополита остављено за наредни сабор СПЦ, а секретар Синода Нектарије је нови викарни епископ.