latinica  ћирилица
23/05/2022 |  12:17 ⇒ 14:28 | Аутор: РТРС

У Сарајеву хитна сједница Дома народа о новцу за изборе

У Сарајеву је у току хитна сједница Дома народа Парламентарне скупштине БиХ на захтјев бошњачких делегата да би се обезбиједила новчана средства за Опште изборе у БиХ 2. октобра.
Дом народа - Фото: РТРС
Дом народаФото: РТРС

У захтјеву се подсјећа да је Изборним законом БиХ прописано да средства за провођење избора треба да буду обезбијеђена буџетом БиХ у року од 15 дана од расписивања избора, односно најкасније 19. маја.

Приједлогом закључка, који је у склопу захтјева за одржавање хитне сједнице, предвиђа се да Дом народа наложи Савјету министара доношење одлуке о одобравању и расподјели средстава у износу од 12,5 милиона КМ на име расхода Централне изборне комисије БиХ за одржавање овогодишњих општих избора.

Делегат Клуба Срба Душанка Мајкић, каже да Дом народа нема надлежност да наложи Савјету министара да издвоји ова средства, те да ову сједницу није ни требало сазивати.

Рекла је да је кључно донијети буџет институција БиХ и да је то једини редовни поступак, истовремено наглашавајући да ЦИК тражи 12,5 милиона марака, али да се не зна структура трошкова.