latinica  ћирилица
23/05/2022 |  14:46 ⇒ 14:46 | Аутор: СРНА

Беванда одбацио спекулације у вези са кризом у финансирању избора

Министар финансија и трезора у Савјету министара Вјекослав Беванда одбацио је све спекулације у вези са кризом у финансирању избора у БиХ и појаснио процедуре које су он лично и ресорно министарство до сада спровели у овом процесу у складу са законом.
Вјекослав Беванда - Фото: СРНА
Вјекослав БевандаФото: СРНА

- Процедуре се знају и ја их поштујем - рекао је Беванда на хитној сједници Дома народа Парламентарне скупштине БиХ на којој је Клуб делегата СДА предложио закључак према којем се Министарству финансија налаже да сачини приједлог одлуке о додјели средстава ЦИК-у за организовање избора 2. октобра у износу од 12,5 милиона КМ, а да ову одлуку Савјет министара донесе у року од 48 часова.

Он је подсјетио да 24. марта није одржана сједница Савјета министара на којој је требало да буде ријечи о буџету јер није усвојен дневни ред.

- Била је телефонска сједница, али без обзира на то, Пословник регулише да се прво изјашњава о дневном реду. Није био довољан број гласова за расправу која је била предмет тог дневног реда - појаснио је Беванда.

Министар финансија је таксативно навео све рокове које су институције "пробиле", а што се директно одразило на неусвајање буџета и за прошлу и за ову годину.

Беванда је напоменуо да су институције БиХ на привременом финансирању већ шести квартал.

Он је истакао да акумулирана средства имају своју намјену која се утврђује буџетом, те да та средства не могу бити одобрена без одлуке Савјета министара.

- Рекли смо да не могу бити стављена на располагање без одлуке Савјета министара, а не да не могу бити стављена на располагање никако - рекао је Беванда.

Он је нагласио да је Министарство финансија покушавало све да се дође до буџета, јер је то једини документ који регулише све.

Беванда је рекао да Закон о Фискалном савјету прописује да се прво мора донијети буџет БиХ, па тек онда ентитета, те да је министарство на чијем је челу више пута упућивало ургенције за усвајање оквирног буџета за ову годину.