latinica  ћирилица
23/05/2022 |  17:14 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

Додик и Вишковић: Осмислити програм за останак младих (ФОТО/ВИДЕО)

Запошљавање, квалитетно и приступачно образовање, суфинансирање кредита за стамбено збрињавање – само су неке од мјера које институције Српске предузимају да би задржали младе. Своје захтјеве, представници Омладинског савјета Српске изнијели су српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику и премијеру Српске, Радовану Вишковићу.
Додик и Вишковић са представницима Омладинског савјета Републике Српске - Фото: РТРС
Додик и Вишковић са представницима Омладинског савјета Републике СрпскеФото: РТРС

Приједлози су уграђени у омладинску политику - документ који ће бити усвојен средином године.
Ускоро реализација једног од захтјева - реновирање трећег павиљона Студентског центра "Никола Тесла" у Бањалуци.

За студента медицинског факултета, Живка Ћетојевића, подршка младим научницима је пут да Српска задржи младе интелектуалце.

 

- Оно чему ја стремим је снажнија подршка ка младим научницима, ка младима који се баве научно истраживачким радом - рекао је Живко Ћетојевић, генерални секретар Омладинског савјета Републике Српске.

Овај приједлог је, између осталих,уврштен у пројекат "Стартап Српска", који ће наредне четири године бити дио омладинске политике, документа који ће усвојити институције Српске.

- Овај пројекат има за циљ да оснажи дијалог између младих и доносиоца одлука како би што боље приступили њиховим потребама - истакао је Никола Стјепановић, предсједник Омладинског савјета Републике Српске.

А потреба је, на првом мјесту, стално запослење. То је разлог број један за одлазак младих. Да се Влада ухватила у коштац са негативним трендом говори сет мјера за лакше запослење - подстицање развоја предузетништва код младих, једногодишње ослобађање плаћања доприноса послодавцима који запосле младе и дупло већи износ из Републичког буџета за запошљавање путем Завода.

- Запошљавање преко нашег завода за запосљавање. Ове године у буџету 14 милиона ми у Влади обезбиједимо додатних 14 па то буде 28 милиона марака подстицаја за запосљавање за 2022. годину - поручио је Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске.

Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ, каже да политика за младе и те како даје резултате.

- Многе политике које смо креирали у посљедње вријеме везано за запосљавање младих путем заједнице за запосљавање гдје је потрошено 56 милиона у посљедње вријеме дали резултате, неколико хиљада младих се по том основу запослило. Креиран је и процес у којем свако ко упосли новог човјека, а ми вјерујемо да је то значајан број младих, у првој години не плаћа доприносе на плате за младе - поручио је Додик.

Дио омладинске политике је и побољшање студентског стандарда. Упркос инфлацији, студенти и ђаци неће скупље плаћати смјештај у домовима, нити храну у мензи. Уколико цијене порасту, Влада ће суфинансирати разлике у трошковима. Ипак, смјештај у појединим домовима није на завидном нивоу. Андреа Билић трећу годину собу дијели са двије студенткиње у трећем павиљону Студентског центра "Никола Тесла" у Бањалуци.

Слуха за студенте имају институције Српске. Ребалансом буџета предвиђена су средства за санацију трећег павиљона у Бањалуци.

- Буџет је у ребелансу сада 31. маја очекујем да већ у првој седмици буде и усвојен, објављен и оног момента кад ступи идемо додатно са 90 милиона за јавне инвестиције, ту ће бити укључен и павиљон 3 који иде иде у санацију - додао је Вишковић.

Израда омладинске политике је у завршној фази, а у њој би могла да се нађе и одлука да се младим брачним паровима са троје и више дјеце у потпуности отпише стамбени кредит.

Институције помажу младима и у одговору на инфлацију. Исплата једнократне помоћи од 100 КМ младима од 18 до 30 година требало би да почне у јулу.