latinica  ћирилица
23/05/2022 |  18:43 ⇒ 20:20 | Аутор: РТРС

Шта су мајмунске богиње - нема разлога за панику (ВИДЕО)

У свијету су до сада потврђена 94 случаја мајмунских богиња, а 28 сумњивих случајева се испитује. Нама, сада најближе потврђена земља у којој је забиљежено присуство је Аустрија. Највећи број случајева регистрован је у Великој Британији, Шпанији и Португалији, између 21 и 30. Смртних исхода, у Европи, до сада, није било. Стручњаци наглашавају, нема разлога за страх и панику.
Мајмунске богиње - Фото: илустрација
Мајмунске богињеФото: илустрација

Температура, општа слабост, увећање лимфних чворова, а потом осип који је израженији на кожи гениталија, симптоми су који указују на вирусно обољење, широј јавности познато као мајмунске богиње.

- Мајмунске богиње изазива вирус који има две кладе – западноафричку и централноафичку. Тренутно је у циркулацији западноафричка клада за коју се процењује да је смртност мања него код централноафричке и она износи око 3,6 процената - каже др Драгана Ђорђевић Плавша, са Институт аза јавно здравље "Батут" .

Мајмунске богиње не преносе се лако. Mали проценат људи, од укупног броја особа који су били у контакту са обољелим, бива заражен.

- Може се пренијети током контакта са другом особом, такође приликом угриза или огреботине у контакту са дивљом животињом, као што су глодари..Индикретно, ако користите исти пешкир са зараженим, или сексуалним путем. Никаквог разлога за страх и панику нема. То је болест која повремено побјегне из свог афричког континента - нагласила је др Нина Родић Вукмир, са Института за јавно здравство Републике Српске.  

Оно што уноси мистерију јесте чињеница да су сви заражени у Европи мушкарци, у доби између 20 и 40 година.

- За одређени број тих мушкараца је јасно установељено да су били у блиском контакту са другим обољелилм мушкарцем. Кад кажем блиском контакту мислим на хомосексуланост. Зашто нема жена? Tо ће неко морати да одговори - истакао је др Миланко Шеклер, вирусолог и микробиолог.

Превентиву представља редовна хигијена и избјегавање контакта са зараженима. Грађани слабо информисани о овом вирусу.

Терапија мајмунских богиња усмјерена је на ублажавање симптома и спречавање компликација као што су секундарне бактеријске инфекције. Европска агенција за лијекове регистровала је антивирусни лијек тековиримат за лијечње мајмунских богиња. Фармаколошка терапија дјелује на адекватан и ефикасан начин, потврђују стручњаци.