latinica  ћирилица
24/05/2022 |  06:52 ⇒ 08:25 | Аутор: СРНА

Патријарх Порфирије и архиепископ охридски Стефан данас служе у Скопљу

Његова светост патријарх српски Порфирије и архиепископ охридски и македонски Стефан служиће данас, на празник Светих Ћирила и Методија, у Саборном храму Светог Климента Охридског у Скопљу.
Патријарх Порфирије (Фото:Tanjug / TARA RADOVANOVIC) -
Патријарх Порфирије (Фото:Tanjug / TARA RADOVANOVIC)

Света архијерејска литургија у Скопљу, уз саслужење архијереја двије сестринске цркве, биће служена поводом дводневне канонске посјете патријарха српског Порфирија и свештенства Српске православне цркве Македонској православној цркви - Охридској архиепископији, најављено је из Информативне службе СПЦ.

Српски патријарх се, како је истакнуто у саопштењу, са радошћу одазвао позиву архиепископа Стефана да посјети МПЦ - Охридску архиепископију.

У делегацији су и Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије, те просвећени епископи сремски Василије, бачки Иринеј, зворничко-тузлански Фотије, крушевачки Давид, ремезијански Стефан и изабрани шабачки Јеротеј.

Патријарх Порфирије и архиепископ Стефан служили су литургију помирења у четвртак, 19. маја, у Храму Светог Саве у Београду, којом је послије 55 година раскола, македонска црква враћена у литургијско и канонско јединство са СПЦ.