latinica  ћирилица
24/05/2022 |  07:20 ⇒ 08:41 | Аутор: СРНА

У ФБиХ нема политичке воље за продају вишка оружја и муниције

Вишак наоружања Оружаних снага БиХ и даље труне у складиштима јер за продају нема искрене политичке воље појединих представника власти из Федерације БиХ и Министарства одбране у Савјету министара, сматра вршилац дужности директора Републичке дирекције за промет наоружања и војне опреме Републике Српске Горан Ћосић.
Оружје - Фото: РТРС
ОружјеФото: РТРС

Ћосић је навео да је вриједност свега тога некада била огромна, око десетак милиона долара, а како све иде споро и вријеме чини своје, вјероватно ће на крају бити принуђени да се готово све прода као старо гвожђе.

Међу вишковима наоружања налази се и, како каже, један број тенкова, од којих су готово сви у квару, али и хаубице, минобацачи и пјешадијска муниција.

Према посљедњим подацима, Оружане снаге БиХ располажу и са око 10.000 тона пушчане муниције која се води као вишак. Почетком ове године један пушчани метак, у зависности од калибра и стања, коштао је чак 7,5 долара.

Ћосић је за Глас Српске рекао да је још у фебруару ове године на посљедњем састанку представника ентитетских и власти БиХ договорено да се коначно одблокира овај процес, а тек почетком овог мјесеца формирана је радна група која би требало да помјери ствари с мртве тачке.

Он је додао да су представници Републике Српске били против формирања радне групе, јер то само додатно успорава, усложњава и у недоглед развлачи читав овај процес продаје вишкова наоружања.

- Наш приједлог је био да се ови вишкови ријеше на начин да се одмах прода дио оног за шта постоји тржиште, али и да се један дио опреме ремонтује у домаћим заводима те повећа њена вриједност - рекао је Ћосић.