latinica  ћирилица
24/05/2022 |  11:10 ⇒ 11:17 | Аутор: СРНА

Ухапшено 11 лица због кријумчарења миграната

Припадници Граничне полиције БиХ од раних јутарњих часова врше претресе на 11 локација, углавном на сјеверу БиХ, ухапшено је 11 особа, а међу њима и један припадник Граничне полиције БиХ, због организованог криминала и кријумчарења миграната.
Гранична полиција (Фото: Гранична полиција БиХ) -
Гранична полиција (Фото: Гранична полиција БиХ)

Из Тужилаштва БиХ је саопштено да се претреси објеката и возила врше на углавном у сјеверном дијелу, укључујући Брчко и Модричу, а хапсе се осумњичени за организовани криминал и кријумчарење миграната са подручја БиХ према Хрватској и земљама ЕУ.

Прикупљени су докази да су осумњичени, дјелујући организовано и у међусобно повезаним радњама и активностима, кријумчарили већи број илегалних миграната, који су незаконито боравили у БиХ, којима су за новчану накнаду организовали незаконит транспорт и кријумчарење у Хрватску и даље према земљама ЕУ.

Активности усмјерене су на 12 осумњичених особа, које су под вишемјесечном истрагом, због кривичних дјела организованог криминала и кријумчарења миграната.

У претресима је пронађена већа количина оружја и експлозива.

Активности се проводе према налогу тужиоца Посебног одјељења за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ.

Након што буду спроведене све истражне радње, поступајући тужилац ће донијети одлуку о даљим активностима у предмету.

Из Граничне полиције БиХ су навели да је у питању акција "Запад" коју проводе припадници Централне истражне канцеларије и јединица Граничне полиције БиХ Орашје, Брчко, Бијељина, Требиње, те јединица за подршку и контролу теренских канцеларија Сјевероисток Бијељина, Исток Вишеград и Југ Чапљина под надзором Тужилаштва БиХ, према наредби Суда БиХ.

Активности се проводе због сумње да је почињено кривично дјело удруживање ради чињења кривичних дјела, у вези са кривичним дјелом кријумчарење људи.

У саопштењу се додаје да се рад и активности на овом предмету настављају под надзором Тужилаштва БиХ.