latinica  ћирилица
24/05/2022 |  15:39 ⇒ 15:43 | Аутор: РТРС

"У покрету" - резиме прве сезоне (ФОТО)

У серијалу РТРС "У покрету" трагали смо за одговорима на питања шта је то урбана култура, како настаје и зашто је важна и сазнали које су предности, а које мане нашег окружења када говоримо о стваралаштву и ауторском раду.
У покрету - Фото: РТРС
У покретуФото: РТРС

Подсјетили смо се најзанимљивијих и најзначајнијих дијелова серијала и вриједности које у нашем друштву његују актери урбане културе.

Представили смо актере урбане културе и покушали сазнати шта је то што их покреће и чиме се заправо баве. Зашто то раде и да ли и на који начин својим, ауторским печатом обогаћују наше друштво. Представили смо готово 20 умјетника од којих су многи остварили значајну каријеру и чији је ауторски пут препознат и на међународном нивоу.

Преиспитивали смо у каквом друштву заправо живимо, колико нам је култура важна, да ли је централизована и какав је однос конвенционалне према овој урбаној. Зашто нам треба више простора у урбаним срединама гдје кроз дружење могу да се рађају нови облици културе и да се унапређују они који постоје?

У покрету (Фото: РТРС)

Покушали смо докучити зашто урбана култура у нашим градовима није доминантна и колико су важни фестивали, простори за свирку и други облици бастиона урбане културе, а у наредном издању сазнаћете шта вас очекује у другој сезони магазина о урбаној култури, будите са нама и за двије недјеље и останите у покрету!

Kратак преглед прве сезоне доносимо у сљедећем издању урбаног магазина "У ПОKРЕТУ са Данијелом Дакићем" који ће бити емитован у уторак увече, на првом програму РТРС.

Циклус емисија РТРС преиспитује живот у граду кроз урбану културу, дефинишући њено дјеловање и утицај на друштво. Kроз разговоре са актерима урбане културе, познатим музичарима, музичким продуцентима, визуелним и уличним умјетницима, дигиталним умјетницима, глумцима и другима који персонални израз изражавају кроз урбану културу, трага се за одговорима на питања попут, шта је и у којем облику данас егзистира урбана култура?