latinica  ћирилица
24/05/2022 |  18:11 ⇒ 25/05/2022 | 00:24 | Аутор: РТРС

Поџић и Машовић без сагласности Предсједништва на састанку о Украјини (ВИДЕО)

Бошњаци поново газе Устав БиХ. Фабула иста, нови актери – без сагласности Предсједништва, министар одбране Сифет Поџић и начелник Заједничког штаба Оружаних снага БиХ Сенад Машовић, присуствовали су састанку о војној помоћи Украјини. Ово није изолован случај, већ дио удруженог подухвата Бошњака да уруше Дејтонску БиХ, каже српски члан Предсједништва Милорад Додик.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Одметнути од Устава и мимо сагласности Предсједништва, Бошњаци на састанку о војној помоћи Украјини самостално заступали ставове БиХ. Сифет Поџић и Сенад Машовић, са министрима одбране више од 40 земаља присуствовали су онлајн састанку који је амерички министар одбране Лојд Остин одржао са украјинским званичницима. Замјеник министра одбране, Мирко Околић, каже да се састанак договарао без знања Срба и Хрвата у министарству и у Предсједништву.

- Тражењем да се укључи министарство одбране не консултујући Предсједништво које је једино искључиво задужено за вођење иностране политике, то је кршење Устава и закона - рекао је Мирко Околић, замјеник министра одбране БиХ.

Иза леђа представницима друга два народа, каже Додик, Бошњаци дају лажну и нелегитимну подршку америчким напорима да и друге умијешају у сукоб у Украјини, и тако преузму свјетски монопол. С друге стране, каже, украјински сукоб Бошњацима је ас у рукаву – прилика да другим народима у БиХ покажу да наводно они доносе одлуке.

- Одлуке о војсци, било каквој употреби војске, било чему, доноси Предсједништво. То није било на Предсједништву, тај министар је апсолутно ишчашен из свега, али није он појединац, он је дио једног удруженог подухвата за рушење БиХ од стране муслимана. Муслимански национализам је отишао до те мјере да покушава да искористи сада ову украјинску кризу како би реафирмисали своје циљеве - нагласио је Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ.

Спољну политику бошњачка политичка елита девастира, сада већ уходаним, унилатералним дјеловањем. А није дуго прошло откако је Сифет Поџић, без сагласности Предсједништва отказао војну вјежбу Војске Србије и Оружаних снага БиХ на Мањачи код Бањалуке. Све то је, каже Додик, дио удруженог подухвата Бошњака да обликују БиХ по својој мјери.

- Чули сте ових дана да нам поручују да залог за БиХ су пуне џамије младих људи и да само на тај начин може БиХ да има будућност. Чули смо да је њихов циљ био нека сасвим друга БиХ, била би БиХ у којој су муслимани доминантни,а други Срби, муслимани и остали би требало да будемо понижена потлачена раја која би имала мрвице мањинских грађанских права. То је та БиХ која се никада неће десити - додао је Додик.

А сада је већ јавна тајна, потврђује и Околић, да бошњачким одлукама кумују међународни актери.

- Сутра имамо најаву Пича да ће доћи гдје сам ја у разговору са колегом Сифетом добио информацију да је он искључиво тражио разговор само са њим и са Машовићем - тврди Околић.

Без обзира на напоре странаца и санкције које се уводе српским представницима, БиХ је пропала земља и не може да одлучује о важним питањима. За разлику од Републике Српске која у том погледу, може да настави сама, поручио је Додик.