mtel
latinica  ћирилица
24/05/2022 |  20:00 ⇒ 20:04 | Аутор: СРНА

Свечано обиљежено 30 година Универзитета у Источном Сарајеву

Свечаном академијом у Административном центру Владе Републике Српске у Источном Сарајеву вечерас је обиљежен јубилеј - 30 година Универзитета у Источном Сарајеву.
Свечана академија у Универзитету у Источном Сарајеву - Фото: Тwitter
Свечана академија у Универзитету у Источном СарајевуФото: Тwitter

Вечерашњој свечаној академији присуствовали су бројни гости међу којима су и предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштвое Срђан Рајчевић, градоначелник Источног Сарајево Љубиша Ћосић, начелници локалних заједница и бројни научни радници.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић захвалио је свим гостима који су се одазвали прослави крсне славе, истичући да је код православаца након Божића и Васкрса крсна слава највећи породични празник.

- Ми на Универзитету у Источном Сарајеву смо мало већа породица и, даће Бог, да ће нас у идућим годинама и генерацијама бити више. Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић је рекао да Универзитет у Источном Сарајеву има неке специфичности које су јединствене у свијету, а то је да је дислоциран у десет локланих заједница и градова, од Требиња до Добоја и Брчког - рекао је Кулић.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву је нагласио да та специфичност има своје предности, јер је тиме заустављено исељавање из овог дијела Републике Српске.

- Нисмо дозволили да овај дио Републике Српске демографски, економски, културно одумире. Образујемо младе кадрове који остају овдје и формирају породице. Међутим, има то сигурно и одређених недостатака, а то је велики простор који покривамо и проблем у функционисању - рекао је Кулић.

Он је изразио захвалност Влади Републике Српске уз чију помоћ се свих 30 година функцинисања Универзитеа превазилазе проблеми.

Кулић је подсјетио да су инвестиције протекле и ове године и оно што се очекује у наредној години достигле око 20 милина КМ, те да ће са студентским домом то достићи и 25 милиона КМ.

- То је први пут у историји Универзитета у Источном Сарајеву да се улаже тако велика сума новца. И то је добро, јер још једном потврђује опредијељеност Владе за овај Универзитет и овај дио Републике Српске - истакао је Кулић.

Током свечане академије додијељена су признања свима који су од 1992. године учествовали у стварању и помагали развоју Универзитета у Источном Сарајеву, али и најбољим студентима и истраживачкима.

Начелник општине Истична Илиџа Маринко Божовић који је добитник Повеље, захвалио је руководству Универзитета у Источном Сарајеву које је препознало подршку ове локалне заједнице и свих његових претходника.

Он је подсјетио да је Правни факултет Универзитета у Источном Сарајеву основан на територији некадашње Српске Илиџе, а да данас, упркос чињеници да ниједан факлутет није смјештен на подручју ове локалне заједница, општина Источна Илиџа година помаже Универзитет.

Прослава Дана Универзитета и крсне славе Светих Ћирила и Методија почело је јутрос обредом ломљења славског колача у храму Светог Василија Острошког на Вељинама и промоцијом доктора наука.