latinica  ћирилица
24/05/2022 |  22:29 | Аутор: СРНА

Дервента: Проглашени најљепши ћирилички рукописи

У Дервенти су проглашени најљепши ћирилички рукописи од 51 пристиглог на адресу Градског одбора Српског просвјетног културног друштва "Просвјета", те побједницима уручене награде и признања.
Дервента: најљепшши ћирилични рукопис - Фото: СРНА
Дервента: најљепшши ћирилични рукописФото: СРНА

Предсједник СПКД "Просвјета" Дервента, свештеник Далибор Ђекић рекао је да су радови стигли из Републике Српске, БиХ и Србије.

- Нисмо добили ниједан рад од ученика средњих школа. Избор је обављен у двије категорије, и то одрасли-грађани и код ученика основних школа. Чули смо завјештање Стефана Немање. Чувајмо језик, изгубимо ли језик изгубили смо себе, културу, народ, територију, прошлост и будућност, све смо изгубили - истакао је Ђекић.

У категорији ученика прво мјесто освојила је Софија Ковачевић из Власенице, друго мјесто Маја Глумац из Дервенте, а треће Ана Петковић из Дервенте.

Ковачевићева је ученица четвртог разреда Основне школе "Вук Караџић" у Власеници.

- Одлучила сам да шаљем рад на овај конкурс. Први рад који сам послала прије двије-три године надахнуо ме да пишем даље. Супер је осјећај бити побједник, срећна сам - нагласила је Ковачевићева.

У категорији одраслих све три награде додијељене су учесницима из Дервенте - прво мјесто Јелени Ђурђевић, затим Аници Сарић и Бошку Гајићу.

Ђурђевићева је рекла да други пут учествује на конкурсу и да је опет освојила прву награду у категорији грађана.

- Волим када неко пише лијепо и уредно, то ме баш одушевљава. Морамо своју ћирилицу чувати и поносити се тиме - додала је Ђурђевићева.

У Комисији за избор најљепших ћириличких рукописа били су професор српског језика Далиборка Малешевић, академски сликар и професор ликовне културе Вујадин Малешевић и потпредсједник СПКД "Просвјета" у Дервенти Милорад Ђурђевић.

У програму, који је одржан у Центру за културу Дервента, учествовали су ученици Музичке школе која дјелује у саставу ОШ "Никола Тесла" и ученици ОШ "19. Април" из Дервенте.

Посјетиоци су имали прилику и да погледају изложбу најљепших ћириличких рукописа из 2015. године бањалучког СПКД "Просвјета".

Свечаности је присуствовао и предсједник Скупштине града Дервента Бојан Радановић, те свештеници Српске православне цркве.