latinica  ћирилица
25/05/2022 |  10:58 ⇒ 12:03 | Аутор: РТРС

Предложен притвор за директора Службе за заједничке послове институција БиХ

Тужилаштво БиХ предложило је притвор од 30 дана за директора Службе за заједничке послове институција БиХ Драгана Шојића, осумњиченог за високу корупцију због опасности од бјекства и да би могао ометати истрагу.
Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Тужилаштво БиХФото: РТРС

Из Тужилаштва БиХ су навели да је притвор предложен због опасности од бјекства јер осумњичени има држављанство сусједне земље, гдје често путује и борави.

Мјера притвора предложена је и због опасности да би боравком на слободи могао ометати истрагу, прикривати доказе и вршити утицај на свједоке или саучеснике.

Притвор је предложен и јер се ради о овлаштеној особи и званичнику институције, а током истраге прикупљени су докази да је осумњичени већ вршио притисак на себи подређене раднике, у смислу незаконитих измјена одређене документације, навели су из Тужилаштва.

Тужилац је предложио одређивање притвора за Шојића након испитивања осумњиченог у предмету за високу корупцију, у присуству његовог адвоката, а приједлог је упућен Суду БиХ.

- Истрага у предмету интензивно се наставља - навели су из Тужилаштва.

Шојића су јуче ухапсили припадници Агенције за истраге и заштиту, по налогу Тужилаштва БиХ, због сумње да је починио кривично дјело злоупотребе положаја и овлаштења, проневјера, превара и послуга у служби.

Према незваничним информацијама, провјеравају се наводи да је Шојић злоупотребљавао своју позицију и лажирао службене путне налоге за приватна путовања по БиХ, али и Србији гдје има мјесто пребивалишта.

Сумња се да је злоупотребом положаја оштетио буџет БиХ за стотине хиљада марака.