latinica  ћирилица
25/05/2022 |  13:41 ⇒ 14:19 | Аутор: СРНА

Вучић: Хрватска нас неће натјерати да ћутимо о убијању српске дјеце

Предсједник Србије Александар Вучић поручио је данас да Србија неће пристати да ћути о убијању српске дјеце, нити ће устукнути пред пријетњама Загреба да ће блокирати европски пут Србије ако настави да процесуира одговорне за ратне злочине над Србима током рата у Хрватској.
Александар Вучић (Фото: Танјуг/ Јадранка Илић) -
Александар Вучић (Фото: Танјуг/ Јадранка Илић)

Одговарајући на питања новинара послије панела о будућности западног Балкана на Свјетском економском форуму у Давосу, Вучић је рекао да је очигледно да Хрвати, попут неких у ЕУ, мисле да због европског пута Србије имају право да одређују српским званичницима шта смију и могу да кажу и да мијењају ставове према њиховим потребама.

- Таман као што /Хрвати/ забрањују Финцима и Швеђанима улазак у НАТО, а видјећемо како ће то забранити, тако ће и нама забранити да уђемо у ЕУ - рекао је Вучић.

Он је истакао да Хрвати и други заборављају да су најтежи злочини над Србима у протеклом рату почињени у Хрватској, додајући да је проблем у томе што Хрвати нису у стању да говоре о злочинима које су починили припадници њиховог народа.

- О томе свједочи и захтев ХАЗУ да се спријечи прича о "јасеновачком миту", а то није никакав мит већ ужасна трагедија српског народа, Јевреја и Рома, с тим што су Срби највише пострадали у Јасеновцу, и то тако да су тиме били згрожени и њемачки нацисти - указао је Вучић.

Он је поручио да га иживљавање хрватских медија и негативни текстови о њему не дотичу, нагласивши да Србија и он као њен предсједник никада неће одустати од захтјева да буде задовољена правда за убијену српску дјецу у избјегличкој колони током "Олује" 1995. године.

Говорећи о данашњем скупу у Давосу, Вучић је навео да су он и премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти изнијели супротне ставове, додајући да о детаљима не може да говори јер је тако предвиђено правилима панела.

Вучић је рекао да је имао и кратак сусрет са премијером Хрватске Андрејом Пленковићем.

Он је поновио да Србија остаје на европском путу и поручио званичницима ЕУ и земаља чланица да би требало да имају више разумијевања за позицију Србије.

Вучић сматра да би на Западу требало да чују српске муке и фрустрације и саслушају шта им Србија поручује како би њени грађани осјетили да их ЕУ поштује.