latinica  ћирилица
26/05/2022 |  07:18 ⇒ 27/05/2022 | 07:18 | Аутор: СРНА

Обиљежавање 30 година Ваздухопловства и Противваздушне одбране ВРС

На бањалучком аеродрому Маховљани сутра ће бити свечано обиљежено 30 година од формирања Ваздухопловства и Противваздушне одбране Војске Републике Српске, најављено је из Организационог одбора за обиљежавање овог јубилеја.
Војска Републике Српске - Фото: РТРС
Војска Републике СрпскеФото: РТРС

Из Организационог одбора за обиљежавање овог јубилеја свим ветеранима овог састава честитали су јубилеј и позвали их да присуствују свечаности на западном-војном дијелу аеродрома Маховљани.

Пуковник Милан Стојановић, један од чланова Организационог одбора, рекао је за Срну да је велики допринос ВиПВО у одбрани српског народа и стварању Републике Српске и да су били први који су ратовали са НАТО.

- Према обавјештајним подацима из команде НАТО у Бриселу и писању листа Вашингтон пост, ВиПВО је током НАТО агресије на Републику Српску укупно уништио 32 летјелице НАТО /авиона и хеликоптера/, од којих су неки пали у море или на територију земаља у окружењу - рекао је Стојановић.

Он је истакао да су ВиПВО посебан допринос дали у Операцији Војске Републике Српске "Коридор", операцији "Кисеоник" или "12 беба", као и непријатељским операцијама "Уна-95" и "Сана-95".

- Авијацијске јединице ВиПВО су током рата 1992-1995. извршиле 1.357 борбених летова - са 933 часа налета, а хеликоптерске јединице су извеле 516 борбених летова и уништиле 432 непријатељска циља, те више од 6.000 летова при којима су превезле 11.522 лица, од којих више од 80 одсто рањеника са првих линија сукоба, као и 924 тоне различитог терета - прецизирао је Стојановић.

Он је додао да је у току рата 1992-1995. године из ВиПВО погинуло 57 припадника, од којих 29 војника и 28 старјешина, напоменувши да се за још четири припадника овог вида Војске Републике Српске још ништа не зна.

Ваздухопловци са поносом истичу да су се све јединице и борци ВиПВО током рата у БиХ потпуно придржавали одредаба међународног ратног права и да ниједан припадник вида ВиПВО није оптужен пред Хашким трибуналом.

- Били смо и остали професионалци - нисмо гађали и уништавали цивилне објекте и колоне избјеглица, као неки на Петровачкој цести или на путу Нови Град-Приједор код Сводине - истичу ваздухопловци.