latinica  ћирилица
26/05/2022 |  13:36 ⇒ 13:54 | Аутор: ТАНЈУГ

Дачић: Вучић полаже заклетву 31. маја

Предсједник Скупштине Србије Ивица Дачић сазвао је за уторак, 31. мај, у 11 часова, посебну сједницу парламента на којој ће предсједник Алекесандар Вучић положити заклетву за други предсједнички мандат.
Ивица Дачић (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC) -
Ивица Дачић (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC)

Дачић за Танјуг је рекао да је сазвао 11. посебну сједницу актуелног сазива Скупштине на основу члана 114, става 3, Устава Србије, наводећи да је том одредбом предвиђено да предсједник Републике пред посланицима полаже заклетву приликом ступања на дужност.

- Као што је уобичајено, предсједник ће положити заклетву и обратиће се посланицима ако буде желио - казао је Дачић и додао да на посебној сједници није предвиђена дискусија.

Дачић је рекао да 31. маја Вучићу почиње други предсједнички мандат и да је, имајући у виду да нови сазив парламента још није конституисан јер изборне радње још нису завршене, полагање заклетве пред актуелним сазивом Скупштине.

Навео је да ће на сједници бити предочен извјештај Републичке изборне комисије о резултзатима гласања и да ће бити позване, како каже, адекватне званице, као што је уобичајено приликом полагања заклетве предсједника Републике.

- Тиме почиње Вучићев нови петогодишњи мандат. Ја му још једном честитам на избору и желим пуно успјеха у интересу грађана Србије, Републике Србије и српског народа у цјелини - рекао је Дачић.

Вучић је 3. априла побиједио у првом кругу на редовним предсједнчким изборима са 58,59 одсто од укупних гласова изашлих бирача.

Мандат је започео 31. маја 2017. године, када је свечано положио заклетву у Дому Народне скупштине.